Martin Sýkora Iné športy

Popradské judo postupne ožíva: Podtatranci zažili atmosféru veľkého turnaja

Dvojica popradských judistov z Judo clubu Katsudo Poprad ECC sa zúčastnila na veľkom medzinárodnom turnaji, kde nesklamala a priviezla aj medailu.

Ilustračný obrázok k článku Popradské judo postupne ožíva: Podtatranci zažili atmosféru veľkého turnaja
Zdroj: archív Zuzany Mikolajčíkovej

Turnaja Galanta Judo Cup 2017 sa zúčastnilo 700 pretekárov z 10-tich krajín. Vysokou úrovňou organizácie, ale aj samotných výkonov, by sa turnaj dal prirovnať k malému európskemu šampionátu. Poprad reprezentovala dvojica mladých judistov z Judo clubu Katsudo Poprad ECC – Zuzana Mikolajčíková v kategórii staršie žiačky do 57 kg a Matúš Kostka v kategórii starší žiaci do 50 kg.

Matúš Kostka s klubovou prezývkou Koskinen začal svoje prvé vystúpenie na veľkej medzinárodnej scéne proti rumunskému zápasníkovi, s ktorým uspel pred časovým limitom na ipon. „Pred koncom zápasu Koskinen urobil techniku, ktorú s ním pilujem už dva mesiace,“ opísal tréner oboch popradských judistov Jozef Lenčéš. Matúš to vo svojej kategórii nemal ľahké – konkurenciu tvorilo 15 zápasníkov z Ruska, Bieloruska, Ukrajiny, Rumunska, Českej republiky a Slovenska. Druhý zápas s Ostravákom vyšiel Matúšovi na wazari, čím postúpil do bojov o medaily. Mladý Popradčan vo vyrovnanom zápase prehral s ruským zápasníkom. „Bolo vidno vyzretosť ruského judistu. Keby Matúš začal trošku skôr šliapať, tak ho uštve. V zápase o tretie miesto sa darilo viac zápasníkovi z domáceho klubu. Bolo cítiť, že Matúš ešte nemá skúsenosti z veľkých medzinárodných turnajov. Som na neho veľmi hrdý. Je to veľmi skromný, slušný a pokorný chlapec, zápasil so srdiečkom. Je to obrovský prísľub do budúcnosti s veľkým potenciálom,“ hodnotil Lenčéš konečné piate miesto svojho zverenca.

Galanta Judo Cup 2017
3
Galéria
Zdroj: archív Zuzany Mikolajčíkovej

Viac sa v Galante očakávalo od Zuzany Mikolajčíkovej, ktorá je judistickou majsterkou Slovenska v kategórii starších žiačok. „Na turnaj sme išli aj kvôli bodom do rankingu, kde je Zuzka momentálne druhá v rámci Slovenska. Je to zásluha aj jej bývalého klubu TJ Mladosť Poprad a jej predošlých trénerov. U mňa trénuje vyše pol roka,“ vysvetlil popradský tréner juda. V prvom zápase sa Zuzana podľa Lenčéša rozbiehala pomaly, pôsobila zaspato, potom sa však prebrala a maďarskú zápasníčku porazila na ipon. Podobne to bolo aj v druhom zápase. V tom treťom Popradčanka našla premožiteľku z Maďarska, kde rozhodlo viac skúseností na strane víťazky. Keďže v štvrtom meraní síl Mikolajčíkovej súperka nenastúpila na tatami, do Popradu putovala strieborná medaila za druhé miesto. „Druhé miesto sa počíta. Po príchode do nášho klubu som Zuzke upravil techniky na jej fyziognómiu, teda výšku aj hmotnosť, čo využila vo všetkých troch zápasoch," konštatoval Lenčéš s tým, že jeho zverenkyňa vo svojom veku patrí do trojky najlepších slovenských judistických dorastenkýň.

„Obaja judisti sú veľkou motiváciou pre ostatné deti v klube. Pristúpil som na inú filozofiu účasti na turnajoch. Nikoho na turnaj neposielam, účasť je dobrovoľná – kto chce, ten ide. Mohli sme ísť aj viacerí na turnaj, ale zúrila viróza. Niektoré deti netrénovali, niektoré neboli zdravotne v poriadku,“ uzavrel Lenčéš z Judo clubu Katsudo Poprad ECC.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM