Monika Vengrínová Rôzne

Popradské letisko zaplnili hasičské autá: Minister vnútra odovzdával lesné špeciály

Dvadsaťdva novučičkých hasičských áut zo všetkých kútov Slovenska zaplnilo popradské letisko. Minister vnútra Róbert Kaliňák slávnostne odovzdával kľúče od nich samotným hasičom. Miesto odovzdávania si však ministerstvo nevybralo náhodou.

Ilustračný obrázok k článku Popradské letisko zaplnili hasičské autá: Minister vnútra odovzdával lesné špeciály
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„S regiónom Poprad a Vysoké Tatry i so samotnými samosprávami máme najlepšiu spoluprácu a tiež je už dobrým zvykom, že keď prinášame do hasičského zboru špecializovanú techniku, snažíme sa väčšinou vybrať miesto, ktoré je najťažšie skúšané všetkými prírodnými katastrofami, na ktoré musia byť hasiči pripravení. Okrem toho, tender vyhrala značka Tatra, čo je skutočne symbolické. Tatry pomôžu Tatrám s lepšou ochranou,“ uviedol dôvod výberu odovzdávania áut minister vnútra Róbert Kaliňák.

„Pojazdný rybník“ s nádržou na 9 000 litrov vody

K dnešnému dňu sa odovzdalo dvadsaťdva nových lesných špeciálov, do konca roka k nim pribudne ďalších 61 a výmena sa ukončí záverom roka 2015. Celkovo tak bude obmenených 166 vozidiel vo všetkých 116 hasičských staniciach na Slovensku. Nové autá predovšetkým nahradia Tatry 148 zo sedemdesiatych rokov a z časti i Tatry 815 z rokov osemdesiatych. Ide tak o najväčšiu výmenu techniky za posledné dlhé roky, pričom jedno takéto auto stojí 239 tisíc eur a patrí v tejto výbave k lacnejším.

Nové lesné špeciály sú výnimočné najmä svojou nízkou výškou, ktorá im umožňuje dostať sa i do nedostupného terénu plného stromov. „Tieto autá majú skutočne fantastickú dostupnosť. Hasiči totiž potrebujú dostať čo najvyššie najväčšie množstvo vody a toto ako jedno z mála vozidiel na svete dokáže doviesť vodu veľmi vysoko. Nehovoriac o nádrži, do ktorej sa zmestí deväť tisíc litrov vody. Je to taký „pojazdný rybník“, uviedol prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Alexander Nejedlý.

Slovenská technika medzi najmodernejšou na svete

Radosť z nového prírastku má i riaditeľ Okresného riaditeľstva HaZZ Poprad Ondrej Šproch: „Každá nová technika je prínosom práve preto, že je nová, má nové vylepšenia a nové prvky a uľahčuje hasičom ich namáhavú prácu. Aj týmto autom sme sa posunuli ďalej, pretože situácia v Tatrách naozaj nie je jednoduchá“. Ako ďalej uviedol, je presvedčený, že tieto vozidlá budú veľkými prínosom všetkým lokalitám, kde sa nachádzajú lesy a tým pádom tam hrozí veľké riziko požiaru.

Konkrétne toto vozidlo určené popradskému okresu bude slúžiť na stanici v Mengusovciach, do konca roka však rovnaké pribudne i do zboru v Poprade. Staré tatrovky, ktoré nahradia týmito novými, poputujú do dobrovoľných hasičských zborov v okrese, pričom ministerstvo vnútra by chcelo zaviesť nové pravidlo. „Štandardné výjazdové vozidlo by nemalo byť staršie ako desať rokov, pri špeciáloch to môže byť o päť rokov viac. Potom tieto autá prejdú dobrovoľným hasičom,“ objasnil Kaliňák. Výmena starej techniky za novú je podľa Nejedlého v posledných rokoch na veľmi dobrej úrovni. „Naša technika patrí k najmodernejšej na svete vôbec,“ dodal.

Kaliňák odovzdával hasičom nové autá
27
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM