Martin Sýkora Kultúra

Popradské mestské divadlo sa stavia na nohy: Predstavenia budú pribúdať

Kamenné divadlo postavilo základy. Poprad si vlastné profesionálne divadlo zaslúži, ťažký začiatok vyváži záujem divákov.

Ilustračný obrázok k článku Popradské mestské divadlo sa stavia na nohy: Predstavenia budú pribúdať
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

V ostatných mesiacoch sa pod Tatrami čoraz viac do popredia dostáva Popradské mestské divadlo (PMD). Nositeľom myšlienky je Rudolf Kubus, ktorý sa okolo divadla pohybuje už 20 rokov. „Dlho som zvažoval s priateľmi, ktorí majú radi divadlo, či ísť do takého projektu. Nakoniec sme sa rozhodli, že áno. Mesto, ako je Poprad, si zaslúži mať svoje vlastné profesionálne kamenné divadlo,“ povedal Rudolf Kubus, ktorý už dlhé roky pôsobí ako herec a režisér ochotníckeho divadla Ozvena.

Kamenné divadlo, znamená, že nejde len o vytvorenie nového divadelného súboru, ale divadla ako inštitúcie. Najväčší boj vidí jeho zakladateľ v boji o finančnú podporu. Divadlá v iných mestách dotujú samosprávne kraje alebo samosprávy. „Fungujeme zatiaľ z vlastných peňazí. Dnes za nami nestojí žiadny finančne silný partner. To by sme chceli v budúcnosti zmeniť,“ vysvetlil Rudolf Kubus a zároveň dodal: „Ale chcel by som veľmi pekne poďakovať dvom ľuďom, ktorí nám z radnice veľmi pomáhajú. Je to primátor Jozef Švagerko a Danka Liptáková z oddelenia kultúry. Bez nich si neviem predstaviť našu existenciu v Dome kultúry. Sme im s kolegami za to vďační.“

PMD je občianskym združením a nie obchodnou spoločnosťou. Za sebou má už aj niekoľko projektov. „Poprad momentálne nedisponuje profesionálnymi hercami, takže si pomáhame s kontaktmi, ktoré máme vytvorené s martinským divadlom či s divadelníkmi zo Spišskej Novej Vsi,“ dodal predseda OZ PMD.

Prvú vlastnú premiéru plánuje na 13. mája a prvú reprízu 14. mája. Popradských divadelníkov podporuje aj žilinské divadlo, preto PMD naplánovalo na domácich doskách – v Dome kultúry na 3. mája (utorok) inscenáciu Antona Šulíka s názvom Hana, v hlavnej úlohe sa predstaví Barbora Švidráňová.

popradske mestske divadlo
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM