Monika Vengrínová Rôzne

Popradské námestie sa premení na modernú oázu relaxu. S rekonštrukciou sa začne už v apríli

Už v apríli začne mesto s revitalizáciou Námestia sv.Egídia. Vymenená bude poškodená dlažba v priestore medzikostolia a rekonštrukciou prejde aj fontána spolu s výmenou dlažby a doplnením zelene, príslušného mobiliáru a osvetlenia.

Ilustračný obrázok k článku Popradské námestie sa premení na modernú oázu relaxu. S rekonštrukciou sa začne už v apríli
Foto: Pavol Krupka / Zdroj: Dnes24.sk

Zastaranú fontánu vystrieda výrazný vodný element, a to interaktívna a bazénová fontána s vodnými a svetelnými efektmi. Celý priestor bude aj naďalej slúžiť ako spoločný stretávací priestor pre verejnosť s lavičkami. Základným prvkom mobiliáru budú atypické lavičky z drevených doskových profilov. Snahou bude zachovanie pôvodného typu mobiliáru.

Vymenená bude dlažba, múr i osvetlenie

„V prípade medzikostolia bolo cieľom vytvoriť priestor, ktorý by spĺňal požiadavky na organizáciu kultúrno-spoločenských podujatí a počas bežných dní by mal zároveň charakter námestia. Keďže územie je frekventovanou spojnicou medzi severnou a južnou časťou pešej zóny, po stranách lemujú priestor pešie ťahy,“ uvádza sa na stránke mesta Poprad.

Vymenená bude jestvujúca dlažba a obklady, ktoré sú v nevyhovujúcom stave. Kamenný múr na západnej strane bude po celej dĺžke nahradený radom žulových blokov. Rekonštrukciou prejde aj súčasné osvetlenie, ktoré nezodpovedá požiadavkám noriem a neposkytuje ani náladovo vhodné riešenie. Navrhnuté sú preto dva pásy cestných svietidiel, ktoré nasvietia hlavné komunikačné smery. „Stromoradie bude nasvietené zemnými reflektormi. Ďalším prvkom bude podsvietenie lavíc mobiliáru. O večerné zvýraznenie dominánt sa postarajú svetelné reflektory osvetľujúce evanjelický kostol a immaculatu. Kombinácia rôznych druhov osvetlenia umožní separátne ovládanie v rámci času a potrieb,“ informuje ďalej webová stránka.

Päť mesiacov a dva milióny

Aktuálne drevené predajné stánky, ktoré podľa mesta nevyhovujú technickým, ani obchodným štandardom, nahradia stánky tvorené jednoduchou priznanou nosnou konštrukciou, pričom dominantnými materiálmi budú oceľ, sklo a drevo. Každý stánok bude mať vlastnú elektrickú prípojku, prípojku vody a kanalizácie.

S rekonštrukciou námestia, ktorá si vyžiada obmedzenia týkajúce sa pohybu v centre mesta s dopadom na jednotlivé prevádzky, sa začne už v apríli, jej ukončenie je naplánované na august tohto roka. Mesto na revitalizáciu vyčlenilo dva milióny eur, konečná cena realizácia bude znám po ukončení verejného obstarávania.

zdroj: poprad.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM