Simona Ivančáková Rôzne

Popradskí cestári počas zimy: S novinkou v autách, počet výjazdov neprekvapí

Zima v Poprade je zatiaľ na sneh skúpa, čo sa prejavilo aj na výkonoch cestárov v Poprade. Od novembra vykonali doposiaľ 122 výjazdov, čo je v porovnaní s minulými rokmi omnoho menej.

Ilustračný obrázok k článku Popradskí cestári počas zimy: S novinkou v autách, počet výjazdov neprekvapí
Zdroj: TASR

Správa mestských komunikácií (SpMK) v Poprade vyčlenila na zimnú údržbu počas tejto zimy finančné prostriedky vo výške cca 300.000 eur. „Vychádzali sme z podkladov zo skutočne vynaložených nákladov na zimnú údržbu na prelome rokov 2014 a 2015, kedy sme za päť mesiacov minuli na zimnú údržbu takmer 290.000 eur. Do polovice januára sme zo spomínanej sumy vyčerpali už viac ako 114.000 eur,“ uviedol šéf SpMK Peter Fabian.

Prvé výjazdy v tejto zimnej sezóne absolvovali popradskí cestári už 11. a 12. októbra 2015. Oficiálne so zimnou údržbou začali v druhej polovici novembra 2015 a odvtedy vykonali celkovo 122 výjazdov. „Len pre porovnanie, v novembri a decembri 2014 bolo posypaných 2309 kilometrov mestských komunikácií a chodníkov, prepluhovaných 745 kilometrov ciest a chodníkov, utlačené snehové vrstvy sme likvidovali 73 hodín, odviezli sme 83 metrov kubických snehu a spotrebovali takmer 140 ton drveného kameňa a 153 ton priemyselnej soli. Vlani za tie isté dva mesiace sme posypali viac ako 2500 kilometrov mestských komunikácií, prepluhovali 1262 kilometrov ciest a chodníkov a spotrebovali cez 113 ton drveného kameňa a takmer 210 ton soli,“ priblížil Fabian.

Pred zimnou údržbou organizácia nezakúpila žiadne nové mechanizmy, aktuálne však prebieha verejné obstarávanie na dodávku malého univerzálneho vozidla na zimnú údržbu. Novinkou oproti minulému roku je GPS monitoring vozidiel a mechanizmov pre efektívnejší výkon zimnej údržby. „Počas novembra a decembra 2015 sme vykonávali opravy mestských komunikácií teplou a studenou obaľovanou drvou, na ktoré sme použili takmer tri tony studenej a sedem ton teplej drvy,“ doplnil Fabian. Na prelome januára a februára 2015 zasiahla mesto Poprad rekordná kalamita, za 24 hodín tu napadlo takmer 40 centimetrov snehu, čo bolo najviac za posledných viac ako 50 rokov.

Čítajte tiež:

Správu TANAP-u čaká sťahovanie: Vieme, kde sa rozhodli po novom usídliť

Ľudia zvolili naj zariadenia cestovného ruchu nášho kraja: Tento hotel pri Poprade sa môže tešiť z veľkej pocty!

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM