Monika Vengrínová Rôzne

Popradskí dobrovoľníci prišli s riešením: Takto si chcú poradiť s túlavými mačkami na sídliskách...

I napriek tomu, že mačky sú neškodné zvieratá a odpor niektorých ľudí k nim je neopodstatnený, na sídliskách prekážajú čoraz väčšiemu počtu obyvateľov. Ich premnoženie chce v Poprade riešiť OZ Cesta za domovom, ktorá sídliskové mačky bude monitorovať a na vlastné náklady kastrovať.

Ilustračný obrázok k článku Popradskí dobrovoľníci prišli s riešením: Takto si chcú poradiť s túlavými mačkami na sídliskách...
Zdroj: TASR

Mačky sa aj na popradských sídliskách nekontrolovateľne rozmnožujú. V zákone k tejto problematike nie je ani čiarka a samotné mestá nevedia, ako ju riešiť. Ľudia sa na ne neustále sťažujú i napriek tomu, že nám nijakým spôsobom neubližujú.

Vizitka ľudí

„To, že sú to mačkovité šelmy im brať nemôžeme. Žijú tu spoločne s nami. My sme ich, rovnako ako psov, domestifikovali a berieme za ne zodpovednosť. To, že sa na uliciach rozmnožili, je len vizitka nás ľudí, ktorí si svoje domáce mačky nedávame kastrovať a vyhadzujeme ich na ulicu,“ vysvetlila predsedníčka OZ Cesta za domovom Lenka Zolnierčiková s tým, že i aktuálne je v ich dočasnej opatere mačka s piatimi mačiatkami, ktoré museli urýchlene zobrať zo sídliska, kde boli podľa jej slov týrané.

Dodala, že mačiatka mali len pár dní, ešte boli slepé a už im, najmä deti, veľmi ubližovali a bohužiaľ, jedno sa našlo aj mŕtve. „Deti sa učia od rodičov, od toho, čo im je dovolené, čo vidia u rovesníkov či v televízii. Najmä rodičia by mali byť tí, ktorí by svojim deťom mali vštepovať lásku k zvieratám. Či ide o vášho domáceho Rexíka alebo o mačku z ulice, je to živý tvor, ktorý cíti bolesť a chce žiť, rovnako, ako my ľudia,“ vyzýva Lenka k tomu, aby sme mačky nechali na ulici a neubližovali im.

Sú však ľudia, ktorí sa mačkám snažia pomôcť a hľadať riešenie. Takým by mala byť i kastračná akcia, ktorú v Poprade združenie bude vykonávať počas celého toho roka i v tom nasledujúcom, nakoľko nie je reálne všetky mačky odchytiť naraz.

Cieľom je eliminácia

„Odchytiť zviera a následne ho usmrtiť alebo umiestniť do útulku k ničomu nevedie. Jeho miesto zaujme ďalšie a tak sa tento kolotoč donekonečna opakuje. Jediné možné, účinné a humánne riešenie je kastrácia. Preto sme sa do toho pustili,“ vysvetlila Lenka.

Cieľom tohto kastračného programu v Poprade je eliminácia a zároveň udržanie určitého počtu mačiek, ktoré sú veľmi potrebné na elimináciu hlodavcov. Vykastrované mačky sa nebudú ďalej rozmnožovať, čím, podľa Zolnierčikovej, dôjde k zabráneniu rodenia nových mačiatok do tohto nepriaznivého sveta, trápeniu dospelých mačiek, bitkám kocúrov a prospeje to i občanom mesta, ktorí sa na ich premnoženie sťažujú čoraz častejšie.

Odchyt mačiek samozrejme, podľa predsedníčky združenia, nie je taký jednoduchý, ako odchyt psov: „Vieme, že aj tu vzniknú problémy. Preto najskôr začneme s lokalitami, kde sú mačky kŕmené a viac socializované. Postupne sa pustíme aj do problémových častí a v týchto prípadoch sa budeme spoliehať na odchytové pomôcky a našu šikovnosť. Dúfame, že ich odchytíme a vykastrujeme čo najviac“.

Za vlastné peniaze, vo svojom voľnom čase

Kastrácie sa budú vykonávať na popradskej veterinárnej klinike, kde už pomohli zachrániť množstvo zvieracích životov. Financované budú z dobrovoľných príspevkov od ľudí, ktorým osud týchto zvierat nie je ľahostajný a najmä z vlastných zdrojov. „Momentálne nie sme nikým dotovaní. Je to dobrovoľná, voľnočasová aktivita členov nášho občianskeho združenia. Robíme to vo svojom voľnom čase, za vlastné finančné prostriedky,“ objasnila Lenka.

Podstatou celej kastračnej akcie je nahlásenie výskytu túlavých mačiek verejnosťou v určitej lokalite mesta, ich odchyt, základné ošetrenie, kastrácia a označenie ušnice. „Mačky budú označené zastrihnutím trojuholníka do ušnice. Je to bezbolestné, najpraktickejšie a celosvetovo rozšírené označenie kastrovaných potulných mačiek,“ skonštatovala predsedníčka OZ a dodala, že po 24 hodinovom pozorovaní budú vykastrované mačky opäť vypustené do ich prirodzeného prostredia.

To, koľko je v Poprade túlavých mačiek, však povedať nevie, približný počet odhaduje na niekoľko desiatok. Do dnešného dňa im Popradčania nahlásili sedem lokalít s približne tridsiatimi mačkami. Môžete tak urobiť aj vy, a to na facebooku OZ Cesta za domovom alebo mailom info@cestazadomovom.sk, kde udáte presnú lokalitu, približný počet mačiek a váš telefónny kontakt.

Čítajte aj:

Príšerné podmienky života zvierat v rómskej osade: Snímky, z ktorých vám pukne srdce

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM