Martin Sýkora Iné športy

Popradskí karatisti opäť žali medaily: Na cenné kovy si už zvykli

Podtatranské karate má na Slovensku svoj zvuk. Karatisti z miestnych klubov sa pravidelne zúčastňujú republikových i medzinárodných súťaží - a vždy ide o medaily.

Ilustračný obrázok k článku Popradskí karatisti opäť žali medaily: Na cenné kovy si už zvykli
Zdroj: Central karate klub Poprad

Medailový víkend pre Shihan

V sobotu 11. februára, v mestskej športovej hale v Trenčíne, odštartovala prvým kolom Slovenského pohára karatistická sezóna pre kategórie detí a žiakov. Pod hradom Matúša Čáka bezmála deväťsto štartujúcich zabojovalo o prvé body pre postup na májové Majstrovstvá republiky. Karate klub Shihan Poprad priniesol z Trenčína štrnásť medailí.

„Úvodom turnaj prebehli súťaže v športovej disciplíne agility. Prvé medaile do Shihanistického tábora priniesli debutantky. Hana Hybenová, medzi 5-ročnými dievčatami získala striebro a Nelly Martonová medzi 6-ročnými dievčatami bronz. Medzi 10-ročnými dievčatami Veronika Jalowiczorová a Ema Zacharová vybojovali zlaté medaile. Medzi 11-ročnými dievčatami Michaela Kromková skončila strieborná a Simona Bednarčíková bronzová,“ informoval Ján Glatz z karate klubu Shihan Poprad.

Poslednú medailu v kategórií agility vybojoval Matúš Duda, ktorý medzi 11-ročnými chlapcami skončil bronzový. Medailovú zbierku si Hana Hybenová rozšírila o bronz aj v kategórií súborného cvičenia kata dievčat do 5 rokov. Rovnako strieborný skončil aj Benjamín Hyben medzi 6–7 ročnými chlapcami v kategórií kata pokročilých. V kategórií športového zápasu kumite si Benjamín Hyben medzi 6–7 ročnými chlapcami do 30 kg vybojoval ďalší bronz. Bronzový skončil aj Jozef Langa medzi mladšími žiakmi, začiatočníkmi do 34 kg.

„Dva body do Slovenského pohára si pripísala aj ďalšia debutantka Karin Kleinová, za piate miesto medzi mladšími žiačkami, začiatočníčkami do 37kg. Za pódiovým umiestnením skončil aj Matúš Duda medzi staršími žiakmi do 35 kg a pripísal si tiež dva body. Medzi staršími žiačkami do 30 kg skončila Veronika Jalowiczorová bronzová. Rovnako bronzová skončila aj Barbora Glatzová medzi staršími žiačkami do 4 0kg. Bronzový skončil aj Martin Stříž medzi staršími žiakmi do 40 kg, v kategórií začiatočníkov,“ dodal Glatz.

V Trenčíne vyhlásili aj víťazov Slovenského pohára v kategórií agility za rok 2016. Z Popradčanov si Slovenské poháre prevzali Veronika Jalowiczorová a Ema Zacharová za víťazstvo v kategórií deväť ročných dievčat a Adam Chudík za víťazstvo v kategórií 11-ročných chlapcov.

Shihan Poprad 02/2017
15
Galéria
Zdroj: Shihan Poprad

Nedeľa vo Zvolene

V nedeľu sa Shihanisti presťahovali z Trenčína pod Pustý hrad, kde sa konal už 27. ročník medzinárodného turnaja Karate Zvolen Cup 2017. Medailové ťaženie začal vo Zvolene najmladší člen výpravy Benjamín Hyben, ktorý medzi 6–7 ročnými chlapcami v kategórií kata pokročilých vybojoval zlato. V kategórií kata mladších dorasteniek skončila Vanesa Jankurová bronzová. Ďalšie zlato pre popradské farby vybojoval v kata v kategórií kadetov Samuel Bednarčík.

„V športovom zápase kumite svoje kvality potvrdili staršie žiačky, keď Veronika Jalowiczorová v kategórií do 30 kg vybojovala zlatú, Ema Zacharová do 35 kg a Barbora Glatzová do 40 kg bronzové medaile. Úspešne si počínali aj mladší dorastenci. Adam Chudík v kategórií do 50 kg vybojoval zlato, Marko Jalowiczor nad 50 kg striebro a Kristína Tapferová medzi mladšími dorastenkami nad 50 kg bronz,“ uzavrel Glatz.

Medailovú zbierku uzavreli kadeti. Igor Hauser do 63 kg skončil bronzový a Monika Pekarčíková nad 54 kg nenašla premožiteľku a kategóriu s prehľadom vyhrala. Shihanisti s piatimi zlatými, jednou striebornou a piatimi bronzovými medailami obsadili vo Zvolene celkovo štvrté miesto.

Central karate klub Poprad 02/2017 II
8
Galéria
Zdroj: Central karate klub Poprad

Centralisti si z Trenčína priniesli cenné kovy

Dňa 11. 2. 2017 sa pod Trenčianskym hradom uskutočnilo 1. kolo Slovenského pohára detí a žiakov v karate. V konkurencii vyše 440 pretekárov z 50 klubov z Celého Slovenska sa Central karate klub Poprad umiestnil v celkovom hodnotení klubov na úžasnom 9. mieste s rovnakým počtom medailí 4 zlaté, 1 strieborná a 4 bronzové.

„Ráno patrilo disciplíne karate agility, kde v najmladšej kategórii dievčatá si 1. miesta vybojovali Linda a Laura Klempové a v kategórii 9-ročných si 3. miesto vybojovala Lea Kucová. V kategórii karate agility chlapci 9 rokov si zlato do zbierky pripísal Jakub Richard Danilo a posledné zlato putovalo do Popradu z kategórie karate agility chlapci 10 rokov a to si vybojoval Matej Šuna,“ informovala Ivka Kucová z Central karate klubu Poprad.

Po ukončení karate agility začala disciplína kata, kde opäť v najmladšej kategórii kata dievčatá si bronz odniesla Linda Klempová. Menej šťastia mali Daniel Nedoroščík a Matej Šuna, ktorý žiaľ v bojoch o tretie miesto neuspeli a umiestnili sa tak na 4. mieste.

„V športových zápasoch kumite sa v najmladšej kategórii kumite dievčatá –20 kg umiestnila Laura Klempová na 3. mieste. V tej istej kategórii ale –24 kg sa do finále prebojovala Linda Klempová, ale súperke podľahla a umiestnila sa tak na 2. mieste. A o posledné medailové umiestnenie sa postaral Matej Šuna v kategórii kumite starší žiaci –30 kg, kde si vybojoval ďalší cenný bronz do zbierky,“ uzavrela Kucová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM