Martin Sýkora Správy

Popradskí študenti poslali odkaz do roku 2046: Vedia, ako by tu chceli žiť

Študenti šiestich popradských stredných škôl spracovali vízie mladých ľudí na rôzne oblasti života. Niekedy je potrebné pozrieť sa na svet mladými očami.

Ilustračný obrázok k článku Popradskí študenti poslali odkaz do roku 2046: Vedia, ako by tu chceli žiť
Zdroj: Dnes24.sk

Cieľom projektu MOJE MESTO POPRAD bolo spracovať vízie stredoškolákov o tom, ako by mal vyzerať Poprad o 30 rokov. Spracované boli jednotlivé oblasti ako doprava, priemysel, cestovný ruch, kultúra, zdravotníctvo a šport. Mesto Poprad pripravilo toto podujatie pri príležitosti 70.výročia spojenia Popradu s Veľkou a Spišskou Sobotou do jedného mestského celku s názvom Poprad. Študenti pri svojich prácach komunikovali nielen so svojimi pedagógmi, ale využili aj príležitosť a medzi respondentmi sa objavili napríklad manažéri najväčších popradských podnikov. Vo víziách študentov sa objavili nové zdravotnícke zariadenia, cesty z recyklovaných materiálov, cesty vedúce popod mesto, parkovacie domy s ihriskami na strechách, archeopark či vedecko-zábavno-vzdelávacie centrum pre deti.

Práce boli vo štvrtok uzavreté a zapečatené do tubusu, ktorý bude uložený v Štátnom archíve v Spišskej Sobote. „Je na našich nasledovníkoch, ktorí to o 30 rokov otvoria, aby posúdili, do akej miery sa vízie mladých ľudí z roku 2016 o rozvoji nášho mesta dokázali naplniť. A možno tubus otvoria práve autori týchto prác, ktorí tak budú mať možnosť zabaviť sa svojim dnešným pohľadom alebo vážne zhodnotiť, v čom všetkom mali správny odhad,“ povedal primátor Popradu Jozef Švagerko.

Súčasťou projektu bol aj elektronický prieskum na vzorke 72 študentov, v ktorom sa zisťovali ich životné priority, ambície a plány do budúcnosti. Podľa výsledkov prieskumu chce polovica respondentov určite ostať žiť v Poprade aj naďalej, druhá polovica plánuje vycestovať do zahraničia. Ako najčastejší dôvod vycestovania bolo spomínané pracovné uplatnenie. Práve viac zaujímavých pracovných ponúk, lepšie športové a kultúrne vyžitie a podmienky na bývanie boli uvádzané ako najdôležitejšie dôvody, kvôli ktorým by mladí ľudia naopak boli ochotní v Poprade ostať žiť aj naďalej. Študentom v Poprade podľa prieskumu chýbajú pekné rodinné bytovky s veľkými bytmi, veľký mestský park a tiež zábavný park pre rodiny s deťmi.

Na projekt participovali študenti z Gymnázia Kukučínova, Gymnázia Pavla Ušáka Olivu, Strednej priemyselnej školy, Strednej odbornej školy technickej, Strednej zdravotníckej školy a Obchodnej akadémie Poprad.

Ilustračné foto:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM