Monika Vengrínová Šport

Popradský cyklotrialista Ján Kočiš a jeho životná jazda v Londýne: Na tento pretek do smrti nezabudnem

Dostať pozvánku do Londýna na London trials battle 2015 medzi svetových jazdcov cyklotrialu sa nepodarí len tak hocikomu. Náš najlepší jazdec Ján Kočiš sa takýmto pozvaním môže pochváliť. Na jazdu v blízkosti Buckinghamského paláca, podľa vlastných slov, do smrti nezabudne.

Ilustračný obrázok k článku Popradský cyklotrialista Ján Kočiš a jeho životná jazda v Londýne: Na tento pretek do smrti nezabudnem
Zdroj: Dnes24.sk

Pozvánka prišla od výborného anglického trialistu Andreia Burtona, ktorý už po druhýkrát zorganizoval v Green Parku vedľa Buckinghamského paláca trialový kontest London trials battle 2015. „Pozval tam svetových jazdcov nášho športu, preto si nesmierne vážim, že som bol jeden z nich,“ pochválil sa Ján Kočiš po návrate na Slovensko.

Kočiš: Šiel som svoj životný pretek

Po príchode do Londýna si náš najlepší cyklotrialista s najlepším nemeckým jazdcov Hannesom Hermanom pozrel Big Ben, londýnske oko, Buckinghamský palác a ďalšie londýnske atrakcie. Po presune do Green Parku ich však čakalo obrovské prekvapenie. „Organizátor vybudoval nádherné prekážky – písmená, ktoré tvorili slovo „LONDÝN“. Boli pripravené obrovské výskoky a preskoky, čo ja môžem. Jazdiť vo výškach ma naozaj baví, veď aj moje 10 ročné brigádovanie na strechách mi k tomu dopomohlo,“ usmieva sa Janko.

V sobotu na obed sa odštartovalo semifinále, kde sa jazdilo 6 sekcií na 2 kolá. Jazdci šli hneď za sebou a nebolo času na oddych. Podľa Janových slov to bolo fyzicky veľmi náročné a sekcie ťažko zdolateľné. „No davy ľudí a výborný moderátor sa postarali o skvelú atmosféru a tá ma hnala vpred. Šiel som svoj životný pretek, nerobil som chyby a všetko mi vyšlo ako som chcel! Veľmi ma to bavilo a výsledok hovorí za všetko,“ teší sa cyklotrialista s tým, že v kvalifikácii napokon skončil na 2. mieste, keď porazil aj francúzskeho jazdca Vincenta Hermanca (31), ktorý je v životnej forme a má niekoľko titulov majstra sveta UCI na horských bicykloch.

Už tento týždeň svetový pohár

„Ako jediný na malom bicykli som sa dostal do finále medzi najlepších štyroch jazdcov. Finálové sekcie boli nastavané práve na tieto väčšie špeciály a tak som bol dosť znevýhodnený, ale aj tak som bojoval a hneď prvú sekciu som prešiel za nula trestných bodov. Bohužiaľ v ostatných som nedokázal prejsť až dokonca, ale nekončil som na prvom skoku,“ uviedol Ján a dodal, že ešte nemecký jazdec prešiel na horskom bicykli len jednu sekciu za 3 trestné body, no nakoniec bol vyhodnotený ako tretí, pretože sa počítal aj čas. Prví dvaja dokázali zdolať len 2 sekcie a nakoniec zvíťazil Angličan Jack Carthy.

„Bol to naozaj nádherný pretek a do smrti naň nezabudnem. Naozaj som si to užil a čo je hlavné, Andrei Burton, ktorý nás pozval na akciu bol som mnou veľmi spokojný a prisľúbil mi aj ďalší ročník,“ hovorí s úsmevom Janko, ktorého už vo štvrtok čaká cesta do Rakúska, kde chce zopakovať takúto jazdu na svetovom pohári UCI.

Takto si Ján Kočiš užil jazdu v Londýne
17
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM