Monika Vengrínová Hokej

Popradský zimný štadión slúži už 40 rokov. Patrí medzi najmodernejšie na Slovensku

Zimný štadión mesta Poprad je dejiskom hokejových zápasov už 40 rokov. Začali ho stavať v roku 1970, no prvých hokejistov privítal na svojom ľade až o tri roky neskôr. Športový stánok prechádzal priebežne malými úpravami, od roku 2006 do roku 2008 prešiel postupne kompletnou rekonštrukciou.

Ilustračný obrázok k článku Popradský zimný štadión slúži už 40 rokov. Patrí medzi najmodernejšie na Slovensku
Zdroj: Dnes24.sk

Jeden z najmodernejších na Slovensku

„Rozmery ľadovej plochy sa zmenšili na 56×26 metrov, vymenila sa technológia chladenia, drevené lavice nahradili umelé sedačky, rekonštruovala sa strecha,“ povedal na margo zmien hovorca mesta Poprad Marián Galajda. Na štadióne sa ďalej uskutočnila rekonštrukcia vstupných priestorov, prednej fasády „zimáku“, VIP priestorov, kabín a pribudlo moderné osvetlenie. Stánok spĺňa aj prísny reglement Kontinentálnej hokejovej ligy, keďže sa tu ako na prvom slovenskom štadióne hrala KHL – v sezóne 2011/2012. Rekonštrukciou klesla pôvodná kapacita z 5500 na súčasných 4050 miest na sedenie.

„Zimný štadión v Poprade patrí v súčasnosti medzi najmodernejšie stánky ľadového hokeja na Slovensku a už je pripravený na novú sezónu. Je plne k dispozícii miestnemu hokejovému klubu,“ dodal Galajda. Hokejový stánok je využívaný predovšetkým na ľadový hokej, okrem domáceho klubu slúži aj pre amatérske hokejové družstvá, ktorých je okolo 35 až 40. Okrem toho je využívaný aj na kultúrno-spoločenské akcie. „Z minulosti môžeme spomenúť, že v roku 1987 bol dejiskom športových disciplín Svetovej zimnej univerziády. V roku 1994 sa na štadióne hrali zápasy C-kategórie MS, vrátane pamätného posledného duelu, v ktorom Slováci vyhrali 2:1 nad Bieloruskom a zabezpečili si postup do B-kategórie," zdôraznil hovorca mesta.

Nielen športové, ale i kultúrne podujatia

Na klubovej úrovni sa v Poprade hral Pohár federácie, Kontinentálny pohár, či zápasy hviezd slovenskej a českej extraligy. Na zimnom štadióne v Poprade je doma aj druhý najstarší hokejový turnaj v Európe, Tatranský pohár, ktorý sa uskutoční v čase od 22. do 24. augusta. Zapíše už svoj 66. ročník a privíta dva extraligové tímy – Poprad a Košice. Pod Tatry príde aj reprezentácia Poľska spolu s rakúskym klubom Graz 99ers. „Z akcií, ktoré sa konali nedávno, môžeme spomenúť olympijskú kvalifikáciu hokejistiek, v auguste zasa medzinárodný turnaj hokejových reprezentácií do 20 rokov. Z kultúrno-spoločenských podujatí môžeme spomenúť nedávny koncert Karla Gotta. Ďalšia kultúrna akcia je tu plánovaná v decembri 2013,“ uzavrel Galajda.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM