Martin Sýkora Správy

Popradu chýba výhľad na mesto: Radnica chce sprístupniť kostolnú vežu

Väčšina turistických centier sa pýši vyhliadkovýmii vežami a miestami, odkiaľ má záujemca mesto ako na dlani. Popradu niečo také stále chýba.

Ilustračný obrázok k článku Popradu chýba výhľad na mesto: Radnica chce sprístupniť kostolnú vežu
Zdroj: Dnes24.sk

Možností v podtatranskej metropole nie je veľa. Vedenie samosprávy prišlo s tromi alternatívami. Prvou je 10-podlažná budova Onyx oproti veľkému nákupnému centru. Na streche je však „husto“, čo znemožňuje vybudovanie vyhliadky. Technologické zariadenia, ktoré neslúžia len Onyxu, túto možnosť vylučujú.

Ďalšou alternatívou, nad ktorou sa zamýšľala radnica, je komín Tatranskej galérie. Historická stavba v sebe nesie toľko obmedzení a rizík, že svoje pôsobenie ako vyhliadkového bodu na Poprad prakticky vylučuje. Do úvahy pripadá aj objekt niekdajšieho pivovaru, ktorý má svojho majiteľa a smelé investičné plány. „Rokujeme ohľadne výstavby objektu, uvažuje sa tam o určitej dominante Popradu. Chcel by som, aby tam bola rovná strecha, kde sa dá vyjsť za určitý poplatok,“ konštatoval primátor Popradu Jozef Švagerko.

Ako najreálnejšie vyzerá sprístupnenie kostolnej veže na Námestí sv. Egídia. Magistrát sa touto myšlienkou intenzívne zaoberá. „Pán dekan súhlasí, je to len o vyprataní, čistote a aby tam bol človek, aby to bolo dôstojné a kontrolovateľné,“ vysvetlil Švagerko. Podľa primátora je potrebné zrealizovať úpravy vo vnútri veže a najmä poupratovať, aby návštevníci mohli dôstojne vyjsť až na samotnú vežu, odkiaľ je krásny výhľad na širšie centrum mesta.

Po čistiacich prácach a drobných úpravách chce magistrát umožniť vstup záujemcom na vlastné riziko. „Budem tam režim, ktorý nedovolí, aby sa to rýchlo zničilo,“ dodal komunikačný manažér Popradu Marián Galajda. Ako ďalej informoval primátor, radnica by chcela sprístupniť vežu Kostola sv. Egídia ešte počas tohto leta. Prečo sa tak nestalo už na začiatku letnej sezóny Švagerko konštatoval, že na takéto veci „nikdy nie je neskoro.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM