Peter Handzuš Iné športy

Posádke Debnár-Volák sa darí: V Lubeníku získali ďalší pohár a body do seriálu SRP

Pre posádku František Debnár - Anton Volák, jazdiacu na Suzuki Swift neboli trate na Rally Lubeník novinkou. Dvojica, v ktorej navigátorom je Kežmarčan Tono Volák, okúsili nástrahy rely na Gemeri už v minulom roku ako predjazdci.

Ilustračný obrázok k článku Posádke Debnár-Volák sa darí: V Lubeníku získali ďalší pohár a body do seriálu SRP
Zdroj: Dnes24.sk

Tento rok to obaja skúsili aj súťažne a zatiaľ sa im v Slovenskom rally pohári (SRP) darí nad očakávanie. Po víťazstve vo svojej triede P1 (do 1400 cm3) na Miskolc rally, prišlo víťazstvo na Rally Prešov a minulý týždeň druhé miesto na Rally Lubeník, keď za víťaznou posádkou Vrábel – Michalec na Daihatsu Charade zaostali iba 4 sekundy. Získané body im zaručujú priebežnú prvú priečku v SRP v triede P1. Do konca sezóny zostávajú ešte tri preteky, Rally Košice, Rallye Tatry a Slovakia ring.

Na Gemeri začínal ako mechanik

Prvýkrát Anton Volák okúsil atmosféru na gemerskej rely pred štyrmi rokmi ako mechanik. „Vtedy som bol v tíme Popradčana Tibora Kovácsa. V minulom ročníku už ako spolujazdec Ferka Debnára vo vozidle predjazdcov, čiže sme boli v organizátorskom tíme spolu s ďalšími ľuďmi z AOS klub Poprad, ktorí mali za úlohu pripraviť jednu z rýchlostných skúšok,“ spomína Anton Volák.

V lese rozhodoval pohon 4×4

Lubeník sa od ostatných rely podujatí na Slovensku odlišuje svojou špecifickou traťou. AOS klub dostal za úlohu pripraviť azda najkrajšiu a najťažšiu rýchlostnú skúšku tzv. Peklo.

„Polovica trate sa na „Pekle“ ide po asfalte a druhá po rozbitých lesných cestách. Náš najväčší konkurent v triede, Peter Šablatúra musel pre poruchu vozidla odstúpiť a tak sme o víťazstvo súperili s Vráblom na Daihatsu. Oni majú oproti nášmu vozidlu jednu veľkú výhodu – ich auto je vybavené pohonom 4×4, čo sa ukázalo hlavne v lese. Na asfalte sme mali navrch, ale na šotoline sa ukázali prednosti pohonu všetkých kolies. Rely je aj o šťastí, náhode, skúsenostiach o technike, o tom, či pilot nespraví nejakú chybu. Rely je špecifické aj z toho hľadiska, že každé podujatie má iné trate a povrchy,“ objasnil podmienky na trati nováčik súťaže Anton Volák.

Uvidíte ich aj ako organizátorov

Najbližšie sa dvojica Debnár – Volák predstaví na Mini rally cup Liptov (22. – 23. augusta, obec Jakubovany), ale tentoraz v pozícii organizátorov. František Debnár ako riaditeľ pretekov a Anton Volák ako spoluorganizátor, člen AOS klubu Poprad, ktorý zabezpečuje celý MRC Liptov po technickej stránke. Súťažne ich uvidíme na Rally Košice 5. – 7. septembra.

Slavo Petrus

Pozn. red.: Tibor Kovács spolu s Branislavom Novotným na Subaru Impreza, sú po troch podujatiach MRC lídrami v absolútnom poradí.

Foto: Auto-Sport Foto

V Rally Lubeník body aj pre posádku Drotár-Volák
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM