Peter Handzuš Rôzne

Poslanci dnes schválili rozpočet

Mesto bude v roku 2011 hospodáriť s rozpočtom o 10% nižším ako tento rok.

Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Poprade dnes na svojom zasadnutí schválili rozpočet mesta na rok 2011. Samospráva bude v nasledujúcom roku hospodáriť so sumou viac ako 30 miliónov eur, čo je však o vyše 10 % menej, ako mala k dispozícii v roku 2010.
„Pre rok 2011 mesto Poprad bude hospodáriť s rozpočtom v absolútnom objeme 30.305.000 eur, čo je 89,1 % prostriedkov v porovnaní s rokom 2010,“ konkretizoval vedúci ekonomického odboru Mestského úradu Poprad Pavol Miškovský. Toto všetko je podľa neho vyvolané tým, že zdrojová časť rozpočtu viac neumožňuje. V porovnaní s rokom 2009 bude mesto hospodáriť s rozpočtom nižším dokonca o viac ako 6 miliónov eur.
„Naplnili sme samosprávne funkcie mesta s tým, že sme vytvorili malý prebytok bežného rozpočtu v objeme cez pol milióna eur, ktorý zabezpečí základnú ekonomickú východiskovú bázu pre stabilizáciu a konsolidáciu rozpočtu tak, aby mesto malo zabezpečený pre nasledujúce roky stabilný ekonomický rast,“ doplnil Miškovský.
Ten bude podľa neho zabezpečený znížením výdavkovej časti rozpočtu a s predpokladom nárastu príjmovej časti rozpočtu v rokoch 2012 a 2013. Vyplýva to z východísk Vlády SR pre verejnú správu a aj zo zákonov, ktoré prerokúva NR SR v tejto oblasti. Tu sa následne dajú podľa Miškovského zvyšovať príjmy hlavne v oblasti miestnych daní a miestnych poplatkov. „To nie je rozhodujúca položka rozpočtu, pretože vlastné príjmy mesta predstavujú v tejto fáze rádovo 10 % z celkového rozpočtu, takže je to všetko veľmi napäté,“ dodal.
K najväčšiemu kráteniu rozpočtu podľa Miškovského dochádza v oblasti kapitálových výdavkov. Túto oblasť je totiž možné financovať len cez príjmy z kapitálových aktív, alebo cez úverové zdroje a granty. „Táto časť, ktorú sme my mali v minulosti, dá sa povedať na veľmi solídnej úrovni z hľadiska predaja a získavania kapitálových zdrojov cez predaj kapitálových aktív, ten priestor sa postupne zmenšuje a na druhej strane to ekonomické prostredie neumožňuje predávať kapitálové aktíva, pretože záujem o ne klesol,“ objasnil Miškovský.
Pri schvaľovaní rozpočtu mesta Poprad došlo aj k prvým nezhodám. Poslanecký klub SDKÚ-DS a SaS navrhoval zmeny v rozpočte, ktoré sa týkajú dotácií do športových klubov v meste. Okrem iného napr. navrhoval aj zvýšenie dotácie do hokejového klubu o 270.000 eur. Primátor Anton Danko sa však po schválení rozpočtu vyjadril, že tento bod nepodpíše. „Myslím si, že pôvodný rozpočet bol dobre veľmi dobre zostavený a nesúhlasím so zmenami,“ povedal Danko.
Líder poslaneckého klubu SDKÚ-DS a SaS Milan Baran konštatoval, že v tom prípade budú poslanci hľadať iné riešenie. Na schválenie zmeny rozpočtu bude poslanecký klub potrebovať 3/5 väčšinu pri hlasovaní na februárovom zasadnutí MZ. „Pravdepodobne počkáme do februára, budeme hľadať cesty dohody, alebo iný spôsob ako to vyriešiť,“ konštatoval Baran.

Text: TASR Foto+video: Poprad24

Poslanci dnes schválili rozpočet
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM