Lucia Lauková Rôzne

Poslanci rozhodli: Deň vzniku Československa, 28. október, nebude štátny sviatok

Počet štátnych sviatkov sa meniť nebude. Deň, keď v roku 1918 vznikla Československá republika. nebude štátnym sviatkom.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci rozhodli: Deň vzniku Československa, 28. október, nebude štátny sviatok
Zdroj: TASR

Zoznam pätice štátnych sviatkov, ktoré sú v slovenskom kalendári, sa meniť nebude. Poslancom Národnej rady SR za SaS totiž pri hlasovaní neprešla novela zákona o štátnych sviatkoch. Hlasovaním o tomto bode uzavreli poslanci 19. schôdzu Národnej rady SR.

Liberáli už po niekoľký raz navrhovali, aby bol štátnym sviatkom 28. október, teda deň, keď v roku 1918 vznikla Československá republika. Ide podľa nich o jeden z najvýznamnejších dní v novodobej histórii Slovenska, pričom sa blíži sté výročie tohto dátumu.

Keďže nechcú rozširovať počet štátnych sviatkov, žiadali, aby sa 1. september – Deň Ústavy SR zmenil zo štátneho sviatku na pamätný deň.

Slovensko má okrem 1. septembra a 1. januára ešte tri štátne sviatky, a to 5. júl – Sviatok svätého Cyrila a Metoda, 29. august – Výročie SNP a 17. november – Deň boja za slobodu a demokraciu. Okrem toho je desať dní pracovného pokoja a 17 pamätných dní, ktoré sú však pracovné.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM