Peter Handzuš Samospráva

Poslanci rozhodli: Rozpočet mesta bude nižší o 1,5 milióna €

Popradská samospráva bude v budúcom roku hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške približne 28,5 milióna eur. To je zhruba o 1,5 milióna eur menej ako v práve končiacom sa roku 2012. Rozhodli dnes o tom poslanci mestského zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci rozhodli: Rozpočet mesta bude nižší o 1,5 milióna €
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Najväčší pokles pritom mesto zaznamenalo v oblasti bežných príjmov, kde dosahuje úroveň 2,3 % čiže asi 624.000 eur. S tým súvisí aj pokles bežných výdavkov, ktorý bude v budúcom roku takmer 550.000 eur.

„Základnou úlohou mesta je krytie samosprávnych funkcií, splnenie všetkých zmluvných záväzkov a myslím si, že schválený rozpočet všetky tieto atribúty spĺňa,“ uviedla vedúca ekonomického odboru Mestského úradu v Poprade Jitka Púčiková.

Mesto Poprad v rozpočte hľadalo možnosti úspor v osobných a bežných výdavkoch. "Tieto možnosti budeme dopĺňať zmenou rozpočtu v oblasti školstva, ktorá bude nasledovať počas roku 2013. Urobíme však všetko preto, aby sme memorandum, ktoré popísalo Združenie miest a obcí Slovenska s vládou SR o konsolidácii verejných financií, v našom meste dodržali,“ dodala Púčiková.

Kapitálové výdavky sú na budúci rok navrhované vo výške viac ako 1 milión eur, mesto však v tejto oblasti nemá priority. Najväčšou investíciou v budúcom roku bude podľa Púčikovej prestavba futbalového štadióna v Poprade-Veľkej, na ktorý samospráva plánuje vynaložiť približne 940.000 eur.

Okrem výpadku daní z príjmu fyzických osôb, ktoré by mali byť v budúcom roku na úrovni asi 500.000 eur, samospráva ráta aj s dosť výrazným znížením príjmov v oblasti prenájmu budov, priestorov a objektov i predaja výrobkov tovarov a služieb. Znížia sa celkovo viac ako o 700.000 eur. Návrh rozpočtu na rok 2013 ráta do budúcnosti so zvýšením príjmov mesta v rokoch 2014 a 2015, kedy by mali dosiahnuť 30,5 milióna eur resp. 30,35 milióna eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM