Peter Handzuš Rôzne

Kauza riaditeľa ZŠ Matejovce zaujíma aj poslancov Národnej rady. Zákonnosť vymenovania má posúdiť prokurátor

Podpredsedníčka NR SR Erika Jurinová, poslanci hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Helena Mezenská a Richard Vašečka sa obrátili na okresného prokurátora, aby preskúmal zákonnosť rozhodnutia mesta Poprad vo veci vymenovania riaditeľa Základnej školy v Poprade - Matejovciach.

Ilustračný obrázok k článku Kauza riaditeľa ZŠ Matejovce zaujíma aj poslancov Národnej rady. Zákonnosť vymenovania má posúdiť prokurátor
Zdroj: Dnes24.sk

Opoziční poslanci pripomínajú, že podľa zákona síce zriaďovateľ školy, v tomto prípade mesto Poprad, vymenúva riaditeľa školy, no robí tak až na návrh rady školy. „Rada školy predkladá návrh na kandidáta na riaditeľa na základe výsledkov výberového konania,“ ozrejmili poslanci. Návrh rady školy je pritom pre zriaďovateľa záväzný. Napriek tomu primátor mesta Poprad tento návrh odignoroval a na post riaditeľa školy menoval svojho vlastného kandidáta Petra Husára.

Zákony by mali platiť pre každého

Poslanci parlamentu sú presvedčení, že zákon by mal platiť pre každého. Myslia si tiež, že v zmysle zákona bude činnosťou prokuratúry odstránené porušenie zákonnosti, že budú obnovené porušené práva dotknutých osôb a bude aj vyvodená zodpovednosť za porušenie voči tým osobám, ktoré za takéto porušenie nesú zodpovednosť.

Kauza vo veci riaditeľa ZŠ v Matejovciach už trvá dlhšie a vášne sa rozpútali potom, čo primátor Popradu nevymenoval do funkcie bývalú riaditeľku Máriu Dudzikovú.Primátor Danko tvrdí, že na nevymenovanie riaditeľky do funkcie má zákonné dôvody a nekonal svojvoľne.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM