Martin Sýkora Samospráva

Poslanci schválili prenájom pozemkov na výstavbu tréningovej hokejovej haly

Prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút predstavil minulý týždeň na zasadaní popradského mestského zastupiteľstva zámer vybudovať v Poprade hokejovú tréningovú halu.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci schválili prenájom pozemkov na výstavbu tréningovej hokejovej haly
Zdroj: Mesto Poprad

SZĽH má v pláne pristavať k zimnému štadiónu modernú tréningovú ľadovú plochu a vytvoriť nielen viac možností pre športové vyžitie obyvateľov mesta, ale najmä dostatočnú kapacitu tréningových hodín pre mládežnícke hokejové družstvá. Hokejová tréningová hala by tiež vytvorila vhodné podmienky pre zriadenie profesionálnej hokejovej akadémie v meste Poprad.

„Som rád, že celý návrh bol schválený plným počtom prítomných poslancov. Projekty hokejových akadémií pripravujeme v ôsmich mestách na Slovensku. V Poprade chceme vybudovať niečo podobné ako v Trenčíne, kde spúšťame pilotný projekt, a poskytnúť tak čo najväčšiemu počtu mládeže možnosť kvalitného vzdelania a kvalitnej športovej prípravy,“ uviedol prezident SZĽH. Okrem toho, Poprad má na rozdiel od iných extraligových miest len jednu hokejovú halu. Súvisiaca stredoškolská akadémia umožní mladým talentovaným ľuďom z Popradu aj kraja venovať sa športu a zároveň i získať dobré vzdelanie.

Zdroj: poprad.dnes24.sk

MsZ prenájom pozemkov s rozlohou vyše 7 tisíc štvorákov pre túto stavbu za 1 euro ročne schválilo na 50 rokov. Podmienkou je, že SZĽH začne s výstavbou haly do dvoch rokov a ukončí ju do piatich odo dňa uzavretia nájomnej zmluvy. Poslanci v diskusii hovorili hlavne o podmienkach športového rozvoja detí a mládeže, ale aj o dodržaní podmienok zákona o štátnej pomoci. Terajší zimný štadión je maximálne využitý, malí žiaci musia chodiť trénovať už od 6. hodiny ráno.

Nová tréningová hokejová hala by umožnila zdvojnásobiť počet hokejových jednotiek a budúca hokejová akadémia by pripravovala svojich zverencov nielen na hokejovú kariéru, ale aj uplatnenie sa v živote.

„Teší ma, že Poprad bol vybratý ako jedno z miest, kde bude pôsobiť hokejová akadémia. Pre popradský hokej je to skvelá vec. Budeme mať viacej priestoru na tréning talentovaných hokejistov. Som zástancom toho, že šport a vzdelanie musia ísť ruka v ruke," konštatoval riaditeľ HK Poprad Ľudovít Jurínyi na tému hokejovej tréningovej haly i akadémie. Poukázal na USA a Kanadu, kde model hokejových akadémií funguje dlhodobo pre stredoškolských študentov až po vysokoškolské univerzitné tímy.

Zdroj: Poprad24/Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM