Rôzne

Posledná plavba Dunajcom: Sezóna skončila, vodník uzamkol hladinu

Že jeseň už zaúradovala naplno, niet pochýb. Posledné symbolické zbohom tohtoročnej vodáckej sezóne dnes dali aj v Červenom Kláštore, a to posledným splavom a uzamknutím vodnej hladiny Dunajca.

Ilustračný obrázok k článku Posledná plavba Dunajcom: Sezóna skončila, vodník uzamkol hladinu
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Dnešnej našej akcie sa zúčastnilo asi 50 ľudí, ktorí sa poslednýkrát vydali na plavbu Dunajcom. Najprv splavili rieku a potom sa späť na stanovište v areáli Pieniny Sport Centrum vrátia na bicykloch po cyklistickej trase,“ priblížil organizátor akcie Drahomír Kuc.

Hladinu Dunajca dnes symbolicky kľúčom uzamkol vodník. Raftové člny sú súčasťou rieky Dunajec už niekoľko rokov. „Splavujeme rieku Dunajec, ktorá vyhĺbila nádherný kaňon, prielom Dunajca a na úseku 18 kilometrov tvorí hranicu s Poľskom. Rieka preteká cez Pieninský národný park (PIENAP) a ročne sa po nej splavia tisíce ľudí. Splav je vhodný aj pre osoby, ktoré nikdy nesedeli v člne, teda aj pre rodiny s deťmi,“ doplnil Kuc. Z člna tak môžu jednak obdivovať prírodu PIENAP-u a zároveň zažiť trochu adrenalínu.

„S tohtoročnou letnou sezónou sme veľmi spokojní, bolo veľmi pekné počasie a hlavne teplo a slnečno. Hoci vody bolo trochu menej, splavovať sa dalo, takže návštevnosť bola toto leto dobrá,“ zhodnotil Kuc. Rafty pritom najviac lákali domácich turistov, ale aj hostí z celého sveta. Dokonca tu v posledných rokoch zaznamenali zvýšený počet návštevníkov z Izraela. „Je to kvôli lepšiemu marketingu,“ zdôvodnil Kuc. Denne rieku Dunajec na 40 plavidlách Pieniny Sport Centra v priemere splavilo asi 300 ľudí.

Rieka Dunajec patrí medzi najčistejšie rieky v strednej Európe. Na slovensko-poľskom úseku má charakter prudko tečúcej rieky bystrinného rázu, na ktorom vyhĺbil cez vápencové bralá tiesňavu, známy Prielom Dunajca. „Rieka Dunajec vodákom ponúka pekný zážitok a úchvatné pohľady na okolitú prírodnú scenériu. Nie je veľmi namáhavá. Väčšie pereje sú ojedinelé, stačí trochu vodáckej zručnosti. Najkrajší tok má Dunajec v úseku deviatich kilometrov v Prielome Dunajca, kde má rieka prudší spád a občasné pereje,“ uzavrel Kuc. Prielom Dunajca je chránenou prírodnou rezerváciou a je to krajinársko-esteticky významné územie.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM