Peter Handzuš Rôzne

Potápači vyčistili tatranské plesá

Profesionálni aj amatérski potápači dnes čistili tatranské plesá. Akcia Čisté vody je už tradične sprievodným podujatím Medzinárodného filmového festivalu potápačského filmu. Tento rok sa konal už jeho 17. ročník.

Za 17 rokov sa v rámci uvedenej akcie ponorilo pod vodu 1031 potápačov, ktorí vylovili z hlbín 4264 kilogramov odpadu. Dnes sa do studenej vody tatranských plies ponorilo 37 potápačov.
„Dvadsaťsedem mužov čistilo Štrbské pleso, desať Velické pleso,“ informoval Pavol Kráľ, ekológ z ochranného obvodu Štrbské Pleso štátnych lesov TANAP, jeden z organizátorov akcie. Potápačom prialo pekné slnečné počasie, no teplota vody v plesách nepresiahla 6 stupňov Celzia. Muži zotrvali pod vodou približne dve hodiny.
Partnermi akcie Čisté vody sú viaceré potápačské kluby, ale aj nemocnica v Košiciach-Šaci, ktorá pravidelne dáva k dispozícii špeciálnu tlakovú barokomoru pre prípad úrazu.

doplnené:

Potápači dnes od 9.00 h čistili Velické a Štrbské pleso. Tento rok sa neuskutočnil ponor do Popradského plesa pre nepriaznivé poveternostné podmienky. Do Velického plesa sa ponorilo celkom desať potápačov a ich úlovkom boli zhruba tri kilogramy prevažne turistického odpadu.
„Tradične najviac znečistené bolo Štrbské pleso, z ktorého 48 potápačov vytiahlo 75,5 kilogramu odpadkov,“ konštatoval koordinátor akcie Čisté vody za ŠL TANAPu. Väčšinu odpadu tvorili plastové poháriky a plastové fľaše, našli sa aj sklené fľaše, plechovky od piva, dokonca fotoaparát, starý vojenský kompas či dopravná značka, vrchný kryt od lampy verejného osvetlenia, stavebný materiál a požiarny hák.
Za doterajších 17 rokov trvania akcie Čisté vody sa za účelom čistenia vysokohorských tatranských plies uskutočnilo dohromady viac ako 1000 ponorov, pričom potápači vyniesli na brehy plies už viac ako 4300 kilogramov odpadu. Najviac, až 506 kilogramov, vytiahli potápači z vody v roku 2004. Naopak, najmenej to bolo v roku 1994, kedy ľudia zanechali vo vodách tatranských plies 50 kilogramov odpadu.
Akciu Čisté vody organizujú ŠL TANAPu v spolupráci s potápačskou školou Technical diving Spišská Nová Ves, Nemocnicou Košice – Šaca, a.s., 1. súkromná nemocnica, Potápačským klubom Vodnár Poprad a Air Transport Europe Poprad.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM