Webnoviny - Krimi

Pôvodný posudok o vražde Liptaja je nepoužiteľný

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITA, APKOŠICE 6. októbra (WEBNOVINY) – Výsluchom dvoch znalcov z psychiatrie, znalca z psychológie a svedka pokračoval dnes na Okresnom súde Košice I proces s bývalým hráčom hokejového klubu HC Košice Ladislavom Š. (23). Podľa obžaloby hokejista v januári 2008 na diaľničnom odpočívadle za Košicami vo svojom aute dobodal rozhodcu Mareka Liptaja z Popradu. Neskôr telo zakopal v lese v okrese Kežmarok.

Psychiatri skonštatovali, že pri spracovaní prvého posudku vychádzali len z výpovedí športovca, ktoré urobil pred vyšetrovateľom. V nich sa priznal, že Liptaja usmrtil. Rovnako na prvom pojednávaní tvrdil, že skutok spáchal neplánovane v afekte, keď zistil, že Popradčan si vymyslel ochorenie na rakovinu, pre ktoré mu z ľútosti poskytol ubytovanie aj finančne mu vypomáhal. Na pojednávaní v júli svoje priznanie odvolal. Podľa novej verzie Liptaja pre dlhy zavraždili dvaja jemu neznámi muži, ktorých označil ako „tipovacia mafia“. Dodal, že to dovtedy tajil, lebo sa bál o svoj život.

„Pri prvom vyšetrení sme verili výpovedi obžalovaného, že sa skutku dopustil. Na základe toho, ako svoje konanie opísal, sme dospeli k záveru, že skutok spáchal v stave prechodne duševnej poruchy a preto boli zmenšené aj jeho ovládacie a rozpoznávacie schopnosti. Po zmene výpovede obžalovaného je však situácia iná a musíme celú vec posudzovať nanovo. Pôvodný posudok je nepoužiteľný,“ povedal znalec z psychiatrie. V doplnku znaleckého posudku už znalci tvrdia, že u neho nezistili žiadnu duševnú chorobu ani poruchu, a to ani prechodnú. „Popísali sme len jeho povahové a osobnostné vlastnosti. Ide o emočne a sociálne nezrelú osobnosť, ktorá v záťažových situáciách nemá dostatočne vytvorené vzorce správania, aj keď navonok pôsobí sebaisto,“ pokračoval psychiater.

Znalec z psychológie v prvom posudku dospel k záveru, že ak Ladislav Š. skutok spáchal, bolo to vo veľkej miere dôsledkom „momentálnej stresovej a napätej situácie“ a menej prejavom jeho osobnosti. Pri opakovanom vyšetrení, ktoré urobil, keď hokejista zmenil výpoveď, u neho zistil sklon k fabuláciám, teda vymýšľaniu nepravdivých príbehov. Zároveň však dodal, že žiadnymi metódami nedokáže stopercentne určiť, ktorá z odlišných verzií obžalovaného je pravdivá.

Pred súdom na návrh obhajoby vypovedal aj svedok, ktorý o sebe povedal, že bol kamarátom zavraždeného Liptaja. Tvrdil, že Liptaj ho raz požiadal, aby prevzal od neznámeho muža väčšiu sumu peňazí a doniesol mu ich. Podľa svedka bývalý rozhodca obnos použil na tipovanie športových zápasov. „Keď vieš výsledok, treba na to dať väčšiu sumu,“ vraj mu raz povedal Liptaj. Tvrdil tiež, že bývalý rozhodca v zime 2007 takmer nevychádzal z bytu, v ktorom mu dovolil bývať hokejista Ladislav Š. „Došlo mi, že sa skrýva. Bol stále nervózny,“ povedal.

Proces bude pokračovať 8. decembra. Vypovedať majú znalci zo súdneho lekárstva, jedna svedkyňa. Súd zváži aj návrh prokuratúry, aby sa prehrali DVD – nahrávky z prvých policajných výsluchov Ladislava Š. v deň jeho zadržania v apríli 2009.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM