Peter Handzuš Krimi

OBRAZOM: Požiar suchého porastu hasiči pomaly dostávajú pod kontrolu

Požiar suchého porastu pri Starom Smokovci, ktorý sa rozhorel dnes, krátko popoludní, hasiči pomaly dostávajú pod kontrolu.

Ilustračný obrázok k článku OBRAZOM: Požiar suchého porastu hasiči pomaly dostávajú pod kontrolu
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Zuzana Farkašová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru informovala, že v dôsledku silného vetra sa požiar rozšíril na niekoľko desiatok hektárov.

„Hasičom sa už podarilo obkolesiť väčšinu požiariska a očakáva sa, že v najbližších chvíľach by mal byť požiar lokalizovaný,“ uviedla Farkašová.

Hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove Peter Kovalík konštatoval, že na mieste v súčasnosti zasahuje 40 hasičov s 20 vozidlami a desiatky ďalších ľudí. Požiar sa podľa neho už nešíri, likvidácia bude pokračovať, pričom v noci budú priestor monitorovať hliadky.

Hasiči zachránili budovy v blízkosti požiaru

Doslova len pár metrov od horiaceho lesa stoja obytné a hospodárske budovy. Majitelia si uvedomili, že pri požiari mohli prísť o všetko. „Ďakujeme Bohu a ďakujeme hasičom. Celý čas nám to tu oblievali, aby sme nezhoreli,“ povedala vďačná obyvateľka Vysokých Tatier.

Škody budú obrovské

Hovorkyňa Štátnych lesov TANAPu Lenka Burdová uviedla, že horí porast na území národného parku. Škody sa podľa nej zatiaľ odhadnúť nedajú a pravdepodobne sa budú dať ťažko vyčísliť najmä z environmentálneho hľadiska.

„Horí plocha, kde bola v roku 2004 veterná kalamita a v tomto čase sa tam už začal dvíhať nový porast. Z tohto pohľadu budú teda škody obrovské a bude to mať, samozrejme, aj vplyv na rastlinstvo a živočíšstvo,“ povedala Burdová.

Vedenie ŠL TANAPu verí, že hasičom, vojakom, policajtom, lesníkom a dobrovoľným hasičom, ktorí na mieste zasahujú, sa požiar čo najskôr podarí zlikvidovať a uchrániť tak ďalšie územie národného parku.

Požiar suchého porastu hasiči pomaly dostávajú pod kontrolu
1
Galéria
Požiar suchého porastu hasiči pomaly dostávajú pod kontrolu
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM