Martin Sýkora Správy

Požiar vo Vysockých Tatrách sa v noci nerozšíril: Hasiči ho postupne likvidujú

Hasiči spod Tatier zasahovali pri požiari lesa v neprístupnom teréne v lokalite Kežmarské Žľaby. Po nočných hasičských prácach sa podarilo živel dostať pod kontrolu.

Ilustračný obrázok k článku Požiar vo Vysockých Tatrách sa v noci nerozšíril: Hasiči ho postupne likvidujú
9
Galéria
Zdroj: TASR

Hasiči od skorého rána pokračujú v hasiacich prácach pri požiari lesa vo Vysokých Tatrách. „Prostredníctvom vykonaného prieskumnému letu vrtuľníkom bolo zistené, že sa požiar v noci podarilo udržať pod kontrolou a už sa nerozširuje ďalej,“ informovala hovorkyňa prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová. Momentálne na mieste zasahujú hasiči z Popradu, Vysokých Tatier, Prešova, Košíc, Mengusoviec a Modul pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí Stred.

„Pomáhajú aj dobrovoľní hasiči z obcí Šuňava a Štrba. Na mieste zasahuje aj vrtuľník Letky Ministerstva vnútra, ktorý už na požiarisko zhodil prvých pár tisíc litrov vody,“ dodala hovorkyňa.

Požiar lesa v 4. a 5. stupni ochrany prírody vypukol vo štvrtok (3.5.) krátko pred 14. hodinou a zasiahol približne 30-hektárovú lokalitu v oblasti Kežmarské Žľaby. Počas štvrtka s ohňom bojovalo asi 50 profesionálnych i dobrovoľných hasičov, moduly pozemného hasenia a tiež dva vrtuľníky. Pre nebezpečenstvo požiaru v poobedňajších hodinách evakuovali z terénu 800 až 1200 turistov a dočasne uzavreli viaceré turistické chodníky vedúce ku Chate pri Zelenom plese a Chate Plesnivec i ďalšie trasy. Horskí záchranári apelovali na turistov, aby sa miestu požiaru ako i jeho okoliu vyhýbali a nekomplikovali tak zásah hasičov a chránili si zdravie.

Turistické chodníky v požiarom postihnutej oblasti vo východnej časti Vysokých Tatier sú po krátkodobej uzávere opäť otvorené. Horská záchranná služba informovala, že výnimkou je žlto značená turistická trasa vedúca od smerovníka Čierna voda na Chatu Plesnivec. Tá ostáva naďalej uzavretá. „Apelujeme na turistov, aby dodržiavali pokyny a usmernenia službukonajúcich príslušníkov záchranných zborov, aby zbytočne nevstupovali na územia, kde prebieha hasenie požiarov a nekomplikovali tým práce záchranárov,“ upozorňuje HZS. Najpravdepodob­nejšou príčinou vzniku požiaru je podľa prezidenta Hasičského a záchranného zboru Alexandra Nejedlého ľudský faktor, a teda manipulácia s otvoreným ohňom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM