Monika Vengrínová Rôzne

Pozitívne správy od železníc: Zmeny a nové spoje, ktoré ľudí v našom regióne určite potešia!

Už od 14.júna sa cestujúcim z nášho regiónu zlepší železničné spojenie, zvýši sa komfort cestovania a v niektorých prípadoch dokonca ušetria. S takýmito novinkami prichádza Železničná spoločnosť Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku Pozitívne správy od železníc: Zmeny a nové spoje, ktoré ľudí v našom regióne určite potešia!
Zdroj: Dnes24.sk

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) pridáva od nedele 14.júna nové spoje. Táto zmena dolaďuje novinky zavedené v cestovnom poriadku od 14. decembra minulého roka, ktorý priniesol posilnenie výkonu vo vlakovej doprave o päť percent.

Nové vlaky v Tatrách i na trase Poprad-Stará Ľubovňa

„Zmeny vyvolané zavedením bezplatnej prepravy sa už v praxi plne prejavili, a tak sme mohli vyhodnotiť, či všetky zavedené vlaky premávali v správnom čase a na správnom mieste. Spoje, ktoré sa neujali, rušíme a pridáme vlaky v iných časových polohách alebo na iných tratiach, kde je väčší záujem cestujúcich,“ povedal riaditeľ Úseku obchodu Železničnej spoločnosti Slovensko Jozef Schmidt.

Nové vlakové spoje pribudnú predovšetkým v letnej sezóne vo Vysokých Tatrách, kedy sa výkony aj kapacita sedačiek zvýšia o 10 percent. Medzi Popradom a Štrbským Plesom pribudnú štyri tatranské električky, medzi Štrbou a Štrbským Plesom osem zubačiek.

Obyvatelia Starej Ľubovne sa dočkajú vlakového spojenia cez víkend, ktoré im umožní dostať sa do Popradu. Vlaky nahradia nevyužitý pár spojov medzi Popradom a Kežmarkom, ktorý sa ruší. Pribudnú tak vlaky na trase Poprad-Tatry – Stará Ľubovňa a späť, pričom cez víkendy pôjdu vlaky nielen medzi Popradom a Kežmarkom, ale i medzi Kežmarkom a Starou Ľubovňou.

V Poprade parkovanie na stanici zadarmo

V prípade cestujúcich v InterCity vlakoch v ktorejkoľvek zo štyroch vozňových tried tohto expresného vlaku môžu od nedele k lístku využiť parkovanie pri stanici zdarma, pričom zatiaľ to okrem Popradu platí aj v Košiciach a v Žiline. “Uvedomujeme si, že záujem o cestovanie verejnou dopravou, najmä vlakmi, bude rásť, ak sa podarí vyriešiť nadväznosť rôznych druhov dopravy a keď vyriešime zrýchlenie presunu ľudí nielen od stanice k stanici, ale i od dverí, kde začínajú cestu k cieľovým dverám,“ spresnil Jozef Schmidt, riaditeľ Úseku obchodu ZSSK.

V rámci zlepšení pribudli elektrické zásuvky vo vozňoch druhej triedy IC vlakov. ZSSK tak reaguje na zvýšený dopyt cestujúcich využívať počítače a ďalšie elektronické zariadenia počas cesty. Naďalej budú denne jazdiť štyri IC vlaky na trase Bratislava – Žilina – Košice a späť (s výnimkou v soboty), ako aj víkendový InterCity Šarišan.

SuperCity Pendolino pre vnútroštátne cesty na trase Žilina – Poprad – Košice zníži príplatok na vlak pre platiacich cestujúcich v 2. vozňovej triede zo súčasných 3 na 1 euro. V diaľkovej doprave budú mať cestujúci k dispozícii jedlo a pitie na palube vlaku aj v posilovom páre vlakov Chopok na trati Bratislava – Žilina – Košice a späť. Do vlakovej súpravy pribudol bistrovozeň.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM