Slavo Petrus Iné športy

Poznáme dátum 43. ročníka Rallye Tatry. Organizátori naň lákajú zahraničné posádky

V susednej Českej republike, vo Valašskom Meziříčí a jeho okolí, sa počas uplynulého víkendu konal už 35. ročník populárnej Valašskej rally. Hlavným cieľom návštevy Popradčanov v Česku bolo pritiahnuť pod Vysoké Tatry fanúšikov a zahraničné súťažné tímy na 43. ročník Rallye Tatry.

Ilustračný obrázok k článku Poznáme dátum 43. ročníka Rallye Tatry. Organizátori naň lákajú zahraničné posádky
Foto: Slavo Petrus

Usporiadatelia a organizátori podujatia pripravili pre rovnú stovku súťažných posádok takmer 240 kilometrovú trať, ktorá obsahovala 8 rýchlostných skúšok v dĺžke 70,44 km. V zozname prihlásených figurovali posádky z piatich krajín. Okrem domácich pretekárov si súboje s časom vyskúšali piloti a navigátori zo Slovenska, Poľska, Nórska a Nemecka. Absolútnymi víťazmi 35. ročníka Valašskej rally sa stali jedni z hlavných favoritov na celkové prvenstvo Jan Černý – Petr Černohorský, jazdiaci na Škode Fábia S 2000. Strieborný stupienok získala dvojica Roman Odložilík – Martin Tureček na Forde Fiesta R5 a bronz si vybojoval víťaz „Valašky“ z roku 2013 Martin Vlček so spolujazdkyňou Jindřiškou Žákovou na Škode Fábia WRC.

Popradská návšteva na Valaške

Skvele pripraveného podujatia sa zúčastnila aj početná skupina členov AOS klubu Poprad, usporiadatelia blížiaceho sa 43. ročníka Rallye Tatry, ktoré bude v Poprade a okolí 22.-23. júla 2016. A nešlo len o pasívnu návštevu súťaže. „S organizátormi Valašskej rally sa poznáme niekoľko rokov a tak ako v minulom roku, aj teraz nám organizačný výbor na čele s predsedom „Valašky“ Jaromírom Tomaštíkom umožnil odprezentovať najstaršiu slovenskú rallye na ich podujatí“, ozrejmil prítomnosť desiatich členov AOS klubu, v akraktívnych modrých úboroch na Morave riaditeľ tatranskej rallye Stanislav Hanzeli.

Na Rallye Tatry chcú viac zahraničných posádok

Hlavným cieľom návštevy Popradčanov v Česku bolo pritiahnuť pod Vysoké Tatry fanúšikov rally spoza rieky Moravy a hlavne prilákať súťažné tímy a ich posádky z Českej republiky a Poľska. „Výsledkom našej minuloročnej návštevy vo Valašskom Meziříčí bola účasť 9 posádok zo severnej strany Tatier. Verím, že tento rok k nám zavíta a svojim umením poteší ešte viac zahraničných posádok, pretože v termíne 22. – 23. júla, kedy sa v Poprade a okolí uskutoční Rallye Tatry, nie je v českom ani v poľskom kalendári žiadna rally súťaž,“ vyjadril svoje presvedčenie Hanzeli.

Členovia AOS klub Poprad dostali pozvánie na slávnostné otvorenie Valašskej rally na zámku Žerotín. Svoje zámery týkajúce sa 43. ročníka Rallye Tatry prezentovali počas tlačovej besedy prebiehajúcej pred slávnostným štartom a prídavkom bolo rozdanie tisícky letákov Rallye Tatry sympatickými hosteskami medzi divákmi na štarte na námestí vo Valašskom Meziříčí, v „servise“ a na rýchlostných skúškach. Novinkou Valašskej rally bola rýchlostná skúška na skúšobnom polygóne Tatry Kopřivnice. Tam sa naposledy jazdilo pred sedemnástimi rokmi v roku 1999. Mimochodom posledným víťazom RS Tatra v Kopřivnici a zároveň celej Barum Rally 1999, ktorej bola spomínaná RS súčasťou, bola dvojica Janusz Kulig – Emil Horniaček.

V Poprade uvidíme aj Jaromíra Tomaštíka

Poprad má ešte ďalšie spojenie s Valaškou. Predseda organizačného výboru a vynikajúci jazdec Jaromír Tomaštík, sa spolu s navigátorom, Popradčanom Róbertom Baranom, prihlásili do slovenského šampionátu. Takže ich uvidíme aj na 43. ročníku legendárnej Rallye Tatry. V bohatom kultúrnom programe vystúpila aj známa česká herečka, speváčka a takisto jazdkyňa rally Olga Lounová, ktorá si zahrala v Tacho, vo filme z rally prostredia spolu s Danielom Landom.

Česi majú disciplinovaných fanúšikov

Uznanie si zaslúžia organizátori a traťoví komisári a na druhej strane diváci. Rešpektovanie vyznačených diváckych miest, parkovanie, zorganizovanie presunov divákov na rýchlostných skúškach bolo ukážkové. Žiaden divák nestál a ani sa len nepokúšal dostať sa pred pásku vyznačujúcu bezpečnú zónu. „Vieme, že v minulosti sa v Českej republike stalo počas rally niekoľko tragických nehôd. Uvedomujú si to ako organizátori, tak aj diváci. Boli sme na rôznych súťažiach u nás, aj v Maďarsku a máme čo našim kolegom z organizačného výboru Valašky závidieť. Nikde sme nevideli tak disciplinovaných fanúšikov rally ako v Česku,“ zdôraznil význam bezpečnosti na rally riaditeľ Stanislav Hanzeli.

peter
handzuš

Prezentácia Rallye Tatry na populárnej Valaške
38
Galéria
Foto: Slavo Petrus
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM