Peter Handzuš Rôzne

Poznáme už čísla strán v marcových voľbách

Ústredná volebná komisia (ÚVK) dnes zaregistrovala kandidátky všetkých 26 politických subjektov, ktoré sa budú uchádzať o priazeň voličov v marcových parlamentných voľbách. Členovia komisie zároveň vyžrebovali čísla, ktoré budú uvedené na hlasovacích

Číslo jeden majú Zelení, dvojku KDH, trojku SDĽ, štvorku SNS a päťka patrí strane Obyčajní ľudia – Nezávislé osobnosti. Pod číslom šesť kandiduje SaS, sedmičku má Právo a Spravodlivosť, osmičku Náš kraj, deviatku Strana zelených a desiatku Ľudová strana – Naše Slovensko.

Pod číslom 11 voliči nájdu Smer-SD, 12 patrí Zmene zdola – Demokratickej únii Slovenska, 13 má Národ a Spravodlivosť – naša strana, 14 KSS, 15 Strana Rómskej únie na Slovensku, 16 Most-Híd, 17 má 99 percent občiansky hlas, 18 ĽS-HZDS, 19 Strana + 1 hlas a 20 Robíme to pre deti – SF.

Číslo 21 vyžrebovali pre stranu Obyčajní ľudia, 22 má SDKÚ-DS, 23 Strana občanov Slovenska, 24 SMK, 25 Strana slobodné slovo – Nory Mojsejovej a 26 Strana živnostníkov Slovenska.

Členovia ÚVK sa pred samotnou registráciou kandidátok museli zaoberať podnetom SNS. Tá dnes upozornila, že kandidačná listina SMK je neplatná, lebo predseda strany József Berényi už podľa národniarov nie je občanom SR, keďže dávnejšie požiadal o maďarské občianstvo. Týmto úkonom mu malo zaniknúť občianstvo slovenské a bez neho nemôže byť štatutárom politickej strany. ÚVK tento podnet neprijala.

„Bolo konštatované, že súčasťou predloženej kandidátky je aj vyhlásenie kandidáta, v ktorom sa uvádza, že mu nie sú známe prekážky voliteľnosti. Teda je na jeho zodpovednosti to, čo prehlasuje,“ vysvetlila zapisovateľka ÚVK Lívia Škultétyová.

Strana zelených zase stiahla svojho delegáta z ÚVK, lebo podľa nej došlo k porušeniu zákona o voľbách do NR SR. „Jednou zo zákonných podmienok pre to, aby kandidátka spĺňala všetky náležitosti, je aj to, aby bol preukázaný doklad o zaplatení volebnej kaucie. V troch prípadoch sa to ale neudialo, tri subjekty predložili toto potvrdenie s dátumom až po polnoci 11. decembra,“ vysvetlil líder kandidátky Strany zelených Braňo Král. Ani tento podnet však ÚVK neprijala.

Škultétyová zdôraznila, že všetky strany predložili doklad o pokyne na úhradu kaucie. „Bolo zistené, že v čase registrácie kandidátok sú prostriedky na účte štátnej pokladnice. Zákon expressis verbis nešpecifikuje, kedy tie peniaze na účte majú byť. Máme za to, že táto podmienka splnená bola. Bol daný pokyn peňažnému ústavu, aby boli prostriedky prevedené,“ vysvetlila. O ktoré tri strany ide, Škultétyová ani Král neprezradili.

ÚVK, ktorá dnes rozhodla o zaregistrovaní všetkých 26 kandidačných listín hlasovaním un-block, sa najbližšie zíde 17. januára. Ak si to situácia vyžiada, jej členovia sú pripravení zasadnúť aj mimoriadne.

Pôvodný počet kandidátov na poslancov, ktorých bolo 2971, je napokon o niečo nižší. Niektorí nespĺňali podmienku veku, čo je 21 rokov a museli byť vylúčení.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM