Peter Handzuš Rôzne

Poznáte významné dátumy SNP?

Chronológia prípravy a priebehu SNP v roku 1944.

December 1943 – Opoziční predstavitelia slovenského politického spektra, ktorí sa nemohli v nedemokratickom prostredí vojnovej Slovenskej republiky podieľať na riadení štátu, podpísali na tajnom stretnutí v bratislavskom byte Mateja Josku na Gajovej ulici Vianočnú dohodu o vzniku Slovenskej národnej rady (SNR), ktorá mala vo vhodnej chvíli prevziať moc na Slovensku.

23. marca 1944 – Československý prezident Edvard Beneš z exilu v Londýne poveril dočasným vedením vojenského odboja na Slovensku podplukovníka generálneho štábu Jána Goliana.

20. alebo 27. júla 1944 – V lesnej chate v katastri obce Čremošné v Žarnovickej doline sa konala schôdza ilegálnej SNR so zástupcami vojenského ústredia SNR. Prerokovali sa na nej princípy a podmienky protifašistického ozbrojeného vystúpenia, posledné prípravy na povstanie a potreba nadviazania spojenia s blížiacou sa Červenou armádou.

29. augusta 1944 – Nemecké vojská a policajno-bezpečnostné jednotky začali v dopoludňajších hodinách obsadzovať územie Slovenskej republiky.

29. augusta 1944 – Podplukovník generálneho štábu Ján Golian vydal posádkam slovenskej armády rozkaz, aby začali klásť ozbrojený odpor nemeckým okupačným silám. Vypuklo Slovenské národné povstanie (SNP).

1. septembra 1944 – SNR prijala Deklaráciu, v ktorej vyhlásila obnovenie ČSR a prevzatie všetkej moci na Slovensku.

2. septembra 1944 – V tiesňave pod hradom Strečno neďaleko Žiliny sa rozpútali najťažšie z bojov povstania.

5. septembra 1944 – Na povstaleckom území sa uskutočnila prvá mobilizácia do 1. čs. armády na Slovensku.

5. septembra 1944 – Prezident Jozef Tiso prijal demisiu vlády Vojtecha Tuku. Pod nátlakom Nemecka vymenoval novú vládu, ktorej predsedom sa stal Štefan Tiso.

8. septembra 1944 – Začala sa spoločná Karpatsko-duklianska (východokarpatská) operácia vojsk Červenej armády a 1. československého armádneho zboru aj s účelom pomôcť SNP.

16. septembra 1944 – Vznikol Hlavný štáb partizánskych oddielov na Slovensku.

6. októbra 1944 – Vojská 1. československého armádneho zboru a Červenej armády v priestore Duklianskeho priesmyku vstúpili na územie Slovenska.

7. októbra 1944 – Generál Rudolf Viest sa stal hlavným veliteľom povstaleckých vojsk. Vymenil dovtedajšieho veliteľa generála Jána Goliana, ktorý sa stal jeho zástupcom.

26. – 27. októbra 1944 – Politickí, partizánski a vojenskí predstavitelia povstania sa presunuli z Banskej Bystrice do katastra obce Donovaly.

27. októbra 1944 – Nemecká armáda po dvojmesačných bojoch obsadila sídlo povstaleckého územia – Banskú Bystricu.

Text+foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM