Peter Handzuš Rôzne

Popradčania, buďte v strehu: Zo striech môžu padať nebezpečné cencúle!

Po cestách a chodníkoch prišli na rad strechy. Topiaci sa sneh spolu s teplotnými výkyvmi spôsobili, že obyvateľov mesta na mnohých miestach začali ohrozovať hrozivo visiace ľadové cencúle.

Ilustračný obrázok k článku Popradčania, buďte v strehu: Zo striech môžu padať nebezpečné cencúle!
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Samovoľne padajúci sneh a ľad zo striech predstavujú pre chodcov obrovské nebezpečenstvo.

„V zmysle Všeobecne záväzného nariadenia č.2/2012 Mesta Poprad o dodržiavaní čistoty na verejných priestranstvách,ve­rejnom poriadku, zabezpečení zjazdnosti a schodnosti miestnych komunikácií je povinnosťou každého vlastníka, správcu, nájomcu či užívateľa nehnuteľnosti hraničiacej s verejným priestranstvom odstraňovať zo striech nahromadený sneh prípadne ľadové kvaple, aby nedochádzalo k ohrozovaniu života a zdravia osôb,“ informuje hovorca mesta Marián Galajda.

Na túto povinnosť upozornili majiteľov a prevádzkovateľov budov s nebezpečnou ľadovou výzdobou aj mestskí policajti. Tí potom následne v niektorých prípadoch aj asistovali pri zabezpečení priestoru počas zhadzovania ľadu zo striech.

Ľad na strechách sa však vďaka výkyvom teplôt tvorí aj naďalej. Na mieste je preto nepretržitá obozretnosť.

"Budovy vo vlastníctve mesta pravidelne monitorujeme. V prípade potreby robíme všetky nevyhnutné opatrenia pre zaistenie bezpečnosti – budov i okoloidúcich,” uviedol Emil Kostelničák z Mestského úradu v Poprade.

Samospráva takto musela zasiahnuť na streche Domu kultúry, z ktorej odstraňovala nebezpečnú ľadovú výzdobu a takisto aj na streche Obvodného úradu, z ktorej bolo nutné zhodiť zosúvajúci sa zľadovatelý sneh. V akcii už boli aj hasiči, ktorí vďaka svojej technike pomohli pri odstraňovaní visiaceho ľadu ohrozujúceho verejné priestranstvo.

Pozor na cencúle a padajuci sneh zo striech. Na nebezpečnú ľadovú výzdobu vás up
21
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM