Pozor na stránky pre dospelých: So "šteklivým" obsahom si užívatelia stiahli do mobilu aj malvér

Návšteva stránok s erotickým a iným šteklivým obsahom so sebou nesie aj značné riziká. Naše zariadenia môžu byť napadnuté nebezpečným softvérom.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na stránky pre dospelých: So "šteklivým" obsahom si užívatelia stiahli do mobilu aj malvér
Zdroj: pixabay.com

Podľa zistení bezpečnostných analytikov z Kaspersky Lab až 25 % používateľov mobilných zariadení, ktorí sa stali obeťami malvéru v minulom roku, si stiahlo škodlivý súbor práve zo stránok a aplikácií s obsahom pre dospelých. Viac ako 1,2 milióna ľudí však vyšli tieto aktivity veľmi draho.

Takmer dobrovoľne otvorili dvere kyberzločincom, ktorí takto nadobudnutý prístup k zariadeniu vedeli naozaj výhodne zužitkovať, či už na získanie citlivých údajov a prístupov k bankingovým službám, predaju identít na čiernom trhu alebo napr. aj za účelom získania finančnej odmeny vo forme výkupného.

Podľa výsledkov prieskumu bezpečnostných analytikov z Kaspersky Lab, ktorí sa v ňom zamerali najmä na to, ako kyberzločinci zneužívajú obsah pre dospelých na škodlivé aktivity, sa ukazuje, že najúrodnejšou pôdou pre hrozby využívajúce práve pornografický priemysel, predstavujú mobilné zariadenia a aplikácie. Experti totiž objavili až 23 malvérových rodín (kmeňov), ktoré za šteklivým obsahom pre dospelých ukrývali ich skutočné škodlivé aktivity.

Najväčšie riziko pri sťahovaní obsahu z neznámych aplikácií s obsahom pre dospelých predstavujú podľa zistení bezpečnostných expertov tzv. clickery.

Hneď potom, ako infikujú zariadenie, sa začne malvér preklikávať cez rôzne reklamné odkazy (ad-linky) alebo sa pokúsi prihlásiť používateľa na predplatené služby tzv. WAP-subscription s cieľom obrať ho o jeho predplatený mobilný kredit.

Druhým najrozšírenejším typom hrozby v tomto odvetví sú bankingové trojany, ktoré sa tvária ako obľúbené prehrávače videí s obsahom pre dospelých. K často sa vyskytujúcim hrozbám patrí aj malvér zameraný na získanie root oprávnení a ransomvér. Značná časť infekcií pochádza aj z legálnych aplikácií známych portálov a služieb.

Vo väčšine prípadov ide o ransomvér, ktorý využíva výhražné taktiky a ihneď po infikovaní sa používateľovi zobrazí odkaz, že na jeho zariadení bol detekovaný nelegálny obsah a preto bolo zariadenie zablokované. Za odomknutie zariadenia požaduje od obete zaplatenie určitej finančnej sumy, teda výkupné.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM