Peter Handzuš Krimi

Pozor na vreckových zlodejov

Šikovnému vreckárovi stačí iba pár sekúnd na to, aby vás okradol a spôsobil veľa ťažkostí. Menej lákavá už je i predstava zdĺhavého vybavovania dokladov, o ktoré ste pri krádeži prišli. Vždy je lepšie krádeži predísť, ako ju neskôr riešiť. Mnohí vrec

Známe ľudové porekadlo: „Príležitosť robí zlodeja!“ skutočne platí. Ruku na srdce – nevytvárame svojou neopatrnosťou takéto príležitosti? Najobľúbenejším cieľom vreckových zlodejov bývajú peňaženky. Nie zriedkavejšie sú to mobilné telefóny, platobné karty či dokonca celé nákupné tašky a kabelky. Nasledujúce dva prípady to len potvrdzujú.

Svoje veci preto nenechávajte nikdy bez dozoru. Rozumné nie je „odloženie“ kabelky do nákupného vozíka. Môže sa totiž ľahko stať, že v okamihu, keď sa zapozeráte na zaujímavú akciovú ponuku, kabelka je preč. Kabelku je dobre občas skontrolovať, či je riadne uzatvorená. Kontrolovať by ste mali aj svoju ostatnú batožinu. Nespúšťajte ju z očí ani v prostriedkoch MHD. Tlačenice sú rajom pre drobných zlodejov. Ak sa v nejakej ocitnete, buďte mimoriadne obozretní. Ak nosíte peňaženku v oblečení, využívajte vnútorné vrecká na saku alebo kabáte. Ideálne by bolo, ak by sa dali zapnúť alebo uzatvoriť zipsom.

Za úvahu stojí i oddelené nosenie peňazí a dokladov. Pamätajte, že veľký obnos peňazí nepatrí do peňaženky. Pri veľkých nákupoch využívajte platobnú kartu. Aj bankové inštitúcie však upozorňujú na nebezpečenstvo písania PIN – kódu priamo na platobnú kartu, prípadne na papierik pri karte. Pre zlodeja už nie je žiaden problém vyprázdniť Vám účet skôr, ako stihnete krádež nahlásiť a zablokovať platobnú kartu.

Ostražitosť je potrebná aj pri samotnom výbere peňazí z bankomatu. Kartu si pripravte vopred, aby ste nestrácali čas hľadaním. Pred samotným výberom si všimnite svoje okolie, či sa tam nenachádza niekto, kto sa o Vás nápadne zaujíma. Ako náhle Vás začne niekto vyrušovať, prípadne stojí príliš blízko, je lepšie výber prerušiť a odísť. Pri zadávaní PIN – kódu zakryte tlačidla bankomatu a peniaze, ktoré Vám bankomat vydá si starostlivo uschovajte ešte predtým než sa otočíte a odídete.

Vreckári používajú veľmi rafinované spôsoby. Sú vynaliezaví a rýchlo sa prispôsobujú. Nedajte im preto ani tú najmenšiu šancu, aby Vás pripravili o Vaše peniaze, doklady i cennosti.

Daniel Džobanik KRPZ Prešov

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM