Peter Handzuš Krimi

Pozorovanie nočnej oblohy v Poprade

Ústavy SAV pripravili na 8.-12. novembra rad podujatí pre širokú verejnosť

Prednášky, besedy s vedcami, výstavy, dni otvorených dverí a iné podujatia pre študentov, mládež a širokú verejnosť pripravili ústavy Slovenskej akadémie vied (SAV) v Týždni vedy a techniky 2010. Uskutočnia sa v dňoch 8.-12. novembra v Bratislave, Košiciach, Nitre, Zvolene, Banskej Bystrici, v Tatranskej Lomnici a inde.
Meteorologické observatóriá Geofyzikálneho ústavu SAV v Starej Lesnej a na Skalnatom Plese budú počas celého týždňa od 9.00 h do 15.00 h (v stredu 10. novembra do 18.00 h) otvorené pre verejnosť a školy. Pre väčšie skupiny a pre školy je možné dohodnúť aj prednášky na témy Synoptická mapa, Základy meteorológie, Meteorologické merania a iné. V Starej Lesnej je aj výstava historických meracích prístrojov.
Ústav materiálového výskumu SAV v Košiciach umožní záujemcom 8. novembra napríklad prehliadky laboratória optickej mikroskopie, keramografického laboratória, röntgenového laboratória a ďalších. Pracovníci ústavu pripravili aj prednášky o materiáloch pre automobilový priemysel, o práškovej metalurgii v automobilovom, strojárenskom a elektrotechnickom priemysle, metódach merania tvrdosti a iné.
V Chemickom ústave SAV v Bratislave pripravili exkurzie v laboratóriách od 9.30 do 15.00 h – v oddelení enzymológie sacharidov, oddelení glykochémie, oboznámia záujemcov so zbierkou kvasiniek a s inými zaujímavosťami. Botanický ústav SAV v Bratislave predstaví návštevníkom okrem iného využívanie elektrónovej mikroskopie pri štúdiu rastlín či špecifické vlastnosti rias žijúcich v termálnych prameňoch. Astronomický ústav SAV pripravil na 8. novembra od 17.00 h do 24.00 h prednášku pre verejnosť v Poprade spojenú s pozorovaním nočnej oblohy.
V utorok 9. novembra sa uskutoční prezentácia výskumných činností Elektrotechnického ústavu SAV v Bratislave, napríklad ukážky supravodivosti, práce detektorov rtg. žiarenia, atómovej silovej mikroskopie a pod. V bratislavskom Ústave merania SAV pripravili takisto zaujímavé prednášky a prezentáciu viacerých laboratórií. Prednášky a besedy pre študentov stredných a vysokých škôl chystajú aj v matematickom, geografickom či fyzikálnom ústave akadémie v Bratislave, v Ústave experimentálnej farmakológie a toxikológie SAV. V Ústave anorganickej chémie v Bratislave budú okrem prehliadky pracovísk predvádzať rôzne chemické experimenty. Z mimobratislav­ských pracovísk akadémie budú zaujímavé programy aj v Ústave ekológie lesa vo Zvolene, kde sa bude hovoriť o význame vtáctva pre les a uskutoční sa aj súťaž v rozpoznávaní vtákov, ďalej v Ústave genetiky rastlín SAV v Nitre, či v Parazitologickom ústave akadémie vied v Košiciach, ako aj v Arboréte Mlyňany.
Počas Týždňa vedy a techniky predstavia svoju činnosť takisto spoločenskovedné pracoviská SAV – Ústav slovenskej literatúry v Bratislave, Ústav hudobnej vedy, jazykovedný, slavistický a sociologický ústav, Ústav divadelnej a filmovej vedy SAV a ďalšie.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM