Simona Ivančáková Rôzne

Pozoruhodnosť, o ktorej veľa ľudí pod Tatrami ani netuší: Ohromujúci pestrofarebný klenot na železničnej stanici

Pod Tatrami sa nachádza množstvo zaujímavých miest a vecí, ktoré stoja za vašu pozornosť. Niektoré z nich mnoho ľudí však ani nepozná. To sa týka aj pozoruhodného pestrofarebného diela, ktoré sa nachádza v budove železničnej stanice.

Ilustračný obrázok k článku Pozoruhodnosť, o ktorej veľa ľudí pod Tatrami ani netuší: Ohromujúci pestrofarebný klenot na železničnej stanici
Foto: Simona Ivančáková / Zdroj: Dnes24.sk

Túto pestrofarebnú pozoruhodnosť môžete nájsť na železničnej stanici v „baťovom“ mestečku. Mesto Svit patrí medzi najmladšie na Slovensku. Spolu s rastom mesta sa postupne začala rozvíjať aj miestna infraštruktúra, s ktorou úzko súvisí aj vybudovanie železničnej trate a budovy železničnej stanice. V historickej knihe mesta Svit s názvom História jednej myšlienky sa uvádza, že táto budova bola otvorená 14. novembra 1969, pričom jej výstavba začala už v roku 1948. Súčasťou tejto budovy je aj pozoruhodná farebná vitráž.

Autor vyzdobil viaceré mestá

„Autorom farebnej vitráže v budove železničnej stanice vo Svite je akademický maliar Vojtech Stašík,“ uviedla PR manažérka mesta Svit Darina Štefaňáková. Spolu s J. Bendíkom vytvorili farebnú mozaikovú vitráž v roku 1963, ktorá v minulosti tešila všetkých cestujúcich vlakom. Umelec Stašík sa pritom podieľal aj na monumentálnej výzdobe v Banskej Bystrici, v Žiline, ale aj vo Zvolene.

Budova železničnej stanice bola v minulosti často využívaná. Lístky na vlakové spoje sa kupovali priamo vo vestibule budovy. A práve v ňom je umiestnený jeden z najkrajších klenotov, ktorý sa vo Svite nachádza. Stačí zdvihnúť len hlavu smerom hore a pred vami sa zjaví veľká farebná mozaika. Okrem množstva postáv a zvierat, ktoré sú na vitráži zobrazené, vašu pozornosť zaujme aj žiarivé slnko a najmä množstvo farieb. Najkrajší pohľad sa ponúka práve v okamihu, keď cez farebné kúsky preniká denné svetlo.

Oplatí sa ju vidieť

V súčasnosti sa cestovné doklady kupujú na vrchnom poschodí budovy, takže toto nádherne dielo mnoho ľudí len obchádza. A je dosť možné, že množstvo mladých ľudí ani o ňom nevie. Pokiaľ budete mať najbližšie cestu okolo budovy železničnej stanice vo Svite, tak skočiť sa zadívať na toto dielo v „baťovom“ mestečku určite oplatí.

Čítajte tiež:

Séria podujatí Tatry v pohybe tento rok? Okrem tradičných podujatí aj viaceré novinky!

Hrdí sa ním aj vaše dieťa? TOP 10 dievčenských a chlapčenských mien popradských novorodencov

Foto: archívne

Farebná nádhera pod Tatrami: Oplatí sa ju vidieť
3
Galéria
Foto: Simona Ivančáková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM