Martin Sýkora Rôzne

Práce na Štrbskom plese: Hlavný motor lanovej dráhy čaká generálna oprava

Známa lanovka prejde generálkou. Na Štrbskom plese pripravujú generálnu opravu hlavného motora pohonu sedačkovej lanovky smerujúcej na Chatu pod Soliskom.

Ilustračný obrázok k článku Práce na Štrbskom plese: Hlavný motor lanovej dráhy čaká generálna oprava
Zdroj: TASR

Hlavný motor na generálku

Vedúci tamojšieho lyžiarskeho strediska Peter Tomko uviedol, že demontáž hlavného motora by sa mala uskutočniť v pondelok 20. novembra.

„Lanovka bude od tohto dátumu dočasne mimo prevádzky, hlavný motor pôjde na generálnu opravu,“ upozornil Tomko.

Motor prejde kompletnou výmenou ložísk, skontroluje sa a opraví poškodené vinutie a čakajú ho aj ďalšie korekcie. Takáto generálna oprava sa robí zvyčajne raz za päť rokov, v prípade motora, ktorý je na Štrbskom Plese, ide už o tretiu. „Motor, ktorý váži cca 1450 kilogramov, dajú do poriadku pred zimnou sezónou v Ostrave, kde je na to špecializované pracovisko. Práce budú, predpokladám, trvať dva a pol týždňa,“ doplnil Tomko.

Hlavný motor lanovky na generálku - Štrbské pleso 11/2017
7
Galéria
Zdroj: TASR

Už zasnežujú

Pri demontáži motora lanovkovej dráhy je potrebné rozobrať celé prestrešenie dolnej stanice, poodpájať všetky káble od prevodovky a následne sa motor vyberie žeriavom cez rozobratú strechu. „Dlhšie ako samotná demontáž bude potom trvať po oprave jeho opätovné namontovanie. Bude treba motor vycentrovať a všetko naspäť ponapájať,“ priblížil vedúci strediska. Štvorsedačková lanovka, ktorá prepraví cca 1600 ľudí, je na Štrbskom Plese od roku 2002.

V súčasnosti sa na Štrbskom Plese naplno pripravujú na novú zimnú sezónu, aktuálne tu zasnežujú niektoré zjazdovky. „Začali sme hore na Solisku, ale teploty nám klesli, takže pomaly spúšťame delá už aj v nižších polohách, začneme zjazdovkami Turistická a Interski,“ uzatvára Tomko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM