Monika Vengrínová Rôzne

Práce v Tatrách stále pokračujú: Do začiatku sezóny budú všetky turistické chodníky sprístupnené

Následky kalamity z 15.mája vo Vysokých Tatrách stále nie sú odstránené. Lesníci neustále pracujú na spriechodnení turistických chodníkov. Do začiatku letnej sezóny by ale všetky mali byť opäť sprístupnené. Okrem jedného...

Ilustračný obrázok k článku Práce v Tatrách stále pokračujú: Do začiatku sezóny budú všetky turistické chodníky sprístupnené
Zdroj: TASR

V piatom stupni ochrany prírody spadlo na turistické chodníky v Tatranskom národnom parku (TANAP) približne 1600 kubických metrov dreva, pričom najviac v ochrannom obvode Podbanské, čiže v Kôprovej a v Tichej doline, ktorá je najdlhšou na území národného parku a oddeľuje Západné od Vysokých Tatier.

Nepriechodné sú už len chodníky v 5.stupni ochrany

„Počítame s tým, že turistické chodníky budú do letnej sezóny v tejto oblasti už priechodné. Aktuálne sa pracuje na všetkých ochranných obvodoch, ktoré zasiahla kalamita, a to, okrem Tichej a Kôprovej doliny, aj v oravskej časti Tatier na Oraviciach, v Habovke a na Zverovke, medzi Gerlachom a Ostrvou, v ochranných obvodoch Vyšné Hágy a Štrbské Pleso, ale aj v Bielovodskej a Javorovej doline,“ vymenúva Lenka Burdová zo Štátnych lesov (ŠL) TANAP.

V súčasnosti je už väčšina turistických chodníkov, ktoré prechádzajú územím, kde neplatí sezónna uzávera, spriechodnená. „Nepriechodné sú tie chodníky, ktoré sú vo vyšších polohách, resp. v 5. stupni ochrany prírody, keďže sa spriechodňovali hlavne tie trasy, ktoré vedú k chatám v Malej a Veľkej Studenej doline. Na ich spriechodnení sa však už pracuje, počítame s tým, že všetky turistické chodníky na štátnych pozemkoch budú do začiatku letnej turistickej sezóny sprístupnené,“ ubezpečila Burdová. Už teraz je však jasné, počas leta nebude priechodný žlto značený chodník Zuberec – Pálenica, nakoľko v tomto území je veľké množstvo kalamitného dreva.

Pilčíci používajú i lanovkovú technológiu

Na spracovaní kalamity aktuálne pracuje v teréne sedem harvestorov, niekoľko traktorov a pilčíci, ktorí na spracovanie dreva z ťažko dostupného a strmého terénu používajú aj lanovkovú technológiu. Podľa odhadov ŠL TANAP spadlo na nimi spravovanom území okolo 130 tisíc m3 dreva, z toho asi 20 tisíc v bezzásahovej zóne, kde sa drevná hmota spracovávať nebude. „Spracuje sa všetko zvyšné kalamitné drevo, ktoré sa v území nachádza, v blízkosti 5. stupňa ochrany sa bude drevo odkôrňovať a ponechá sa na mieste,“ dodala Burdová.

Najviac poškodené turistické chodníky a lesné cesty boli v oblasti Habovka, tiež v Bielovodskej a Javorovej doline. Vážne bol poškodený aj chodník v Prielome Dunajca, ktorý je momentálne priechodný len pre peších turistov, pre cyklistov, vozičkárov a kočíky je momentálne zatvorený. „Žiadame turistickú verejnosť, aby prípadné usmernenia, čiastočné uzávery úsekov turistických chodníkoch z dôvodu spracovania kalamity v ich okolí, rešpektovala,“ uzavrela Burdová.

Práce na odstraňovaní kalamitného dreva vo Vysokých Tatrách
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM