Rôzne

Pravda o platoch v popradskom okrese: Tu je dôvod, prečo ten priemerný je až 757 eur!

Až nečakané emócie vyvolal článok popradskej 24-ky, týkajúci sa prieskumu, ktorý zrealizoval portál Platy.sk a podľa ktorého je priemerný plat v našom okrese 757 eur v hrubom. Prečo je priemer taký vysoký, keď aj podľa reakcií ľudí zarába väčšina výrazne menej?

Ilustračný obrázok k článku Pravda o platoch v popradskom okrese: Tu je dôvod, prečo ten priemerný je až 757 eur!
Zdroj: Webnoviny.sk

O priemernej mzde v popradskom okrese sme vás informovali TU.

Podľa projektového manažéra portálu http://www.platy.sk/ Miroslava Draveckého priemerná hodnota platu je výrazne ovplyvnená vysokými, no zriedkavými zárobkami niekoľkých ľudí.

Ak by sme chceli rozdeliť platy Popradčanov do viacerých mzdových pásiem, podľa prieskumu portálu Platy.sk najväčšia skupina zamestnancov, a to až 30%, zarába v rozmedzí 401 – 600 eur mesačne v hrubom. „Sú tu ale ľudia, ktorých mesačný plat presahuje 1 400 eur a je ich 6 %. Predovšetkým títo zamestnanci (riadiaci pracovníci, špecialisti, programátori a podobne) zvyšujú priemerný plat v okrese,“ vysvetľuje Dravecký.

Priemer tak neodzrkadľuje zákonite plat väčšiny. Na jeho konečnú podobu majú v tomto prípade výrazný vplyv vyššie platy niektorých príjmových skupín, ktorých je síce neporovnateľne menej, ale takisto sú ich príjmy neporovnateľne vyššie…

Ak sa chceme baviť nie o priemere, ale platoch väčšiny, je podľa Draveckého možné použiť inú metriku – modus, kde získame najčastejšie sa vyskytujúcu hodnotu vo vzorke. „Tou je v prípade platu v popradskom okrese 600 eur v hrubom," informuje projektový manažér portálu Platy.sk s tým, že presne túto sumu vidí na svojich výplatných páskach podľa zrealizovaného prieskumu 6% pracujúcich v popradskom okrese. Menej ako je priemerná mzda má až 57% zamestnancov u nás.

Ako dodal, ľudia pri debate o plate často vnímajú len to, čo dostanú „na ruku“, pripadne na účet a s čím môžu disponovať, z čoho platia účty. A napríklad taká suma 600 eur v hrubom sa opäť výrazne zníži… Pri dvoch deťoch to vychádza na 524 eur.

Ste zvedaví, či dostávate rovnako, ako iní ľudia pracujúci na rovnakej pozícii ako vy? Porovnať si svoj plat môžete zadarmo na: "":http://www.platy.sk/prieskum-platov

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM