Tlačové správy

Pre vaše oči to najlepšie: Viete, ako si vybrať kvalitné slnečné okuliare?

Mnoho ľudí si myslí, že slnečné okuliare patria len k moru, na hory či za volant. Hlavne v letných mesiacoch a počas zimnej lyžovačky je dôležité, aby sme si svoj zrak správne chránili pred nebezpečným UV žiarením.

Ilustračný obrázok k článku Pre vaše oči to najlepšie: Viete, ako si vybrať kvalitné slnečné okuliare?
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Prečo je UV žiarenie nebezpečné?

Porovnajme si UV žiarenie s ďalšími typmi žiarenia – s viditeľným svetlom a IČ žiarením. Pri akomkoľvek žiarení je nevyhnutné porovnať dva parametre – energiu žiarenia a intenzitu žiarenia.

UV žiarenie má zo všetkých troch vyššie spomenutých typov najvyššiu energiu a najmenšiu intenzitu. Z UV žiarení má UV-A žiarenie najmenej energie. Takmer všetko UV-A žiarenie dopadá na zem, ale preto, že má menej energie, je menej nebezpečné, ako UV-B žiarenie. UV-B žiarenie je viac pohlcované zemskou atmosférou, na zem ho dopadne menej, ale s väčšou energiou. Preto je nebezpečnejšie. Najviac energie má UV-C žiarenie, ktoré je smrtiace a spôsobuje bunkový rozklad. Toto žiarenie je takmer plne pohlcované zemskou atmosférou a na zemský povrch nedopadá. IČ žiarenie má malú energiu, ale takú veľkú intenzitu, že poškodzuje oko (IČ laserami sa nesmie svietiť do oka, lebo ho poškodia).

ŽIARENIE ENERGIA INTENZITA
malá obrovská
Viditeľné svetlo vyššia ako u IČ menšia ako u IČ
UV najvyššia malá

Vplyv UV žiarenia na pokožku a na oko

UV-A žiarenie nás opáli, UV-B žiarenie nás spáli, nastáva poškodenie kože. Koža sa vie pred UV žiarením chrániť pomocou pigmentu, ale ak to preženieme, nastáva strata elasticity kože a rakovina kože, ako aj tmavé pigmentové škvrny. Keďže UV žiarenie pôsobí dlhodobo a jeho následky sa za roky sčítavajú, vyššie spomenuté poškodenie kože sa prejaví v staršom veku.

Oko je, na rozdiel od kože, oveľa citlivejšie na vplyv UV žiarenia. Žiarivá energia, ktorá dopadá do oka, sa sústredí na veľmi malú oblasť sietnice, čo spôsobuje, že jeho intenzita je približne 100-násobne vyššia, ako na koži. To znamená, že ak svoju pokožku natierame prípravkami proti UV žiareniu, naša starostlivosť o oči by mala byť 100× intenzívnejšia.

Ako sa oko chráni pred UV-žiarením?

  • Naša zrenica sa pred ostrým svetlom stianhe. To spôsobí, že do oka sa dostane menej UV žiarenia a poškodenie je teda menšie. „Ak máme ale nekvalitný UV filter z tržnice či z internetu, ktorého certifikáciou si nie sme istí, môžeme si slnečnými okuliarmi spôsobiť viac škody ako úžitku. Prečo? Zrenica sa vplyvom tmavých okuliarov roztianhne a do oka vpustí maximum škodlivého UV žiarenia,“ hovorí optometristka JN Optik Ivana Nezbedová. Ak sú slnečné okuliare len tmavé, chránia len proti slnečnému žiareniu, ale nie proti UV žiareniu. Vtedy nám UV žiarenie dlhodobo poškodzuje oko.
  • Dôležité je tiež podotknúť, že keď nie je ostré svetlo, ale je len pod mrakom, UV žiarenie môže pôsobiť rovnako intenzívne. Zrenicu máme roztiahnutú, a teda otvorenú vplyvu UV žiarenia. Vtedy sú vhodné samozatmavujúce okuliare, ktoré sa zatmavia nie podľa intenzity svetla, ale podľa intenzity UV žiarenia. Keď vstúpime do miestnosti, znova sa odfarbia. Pred UV žiarením chránia aj kvalitné číre (nezafarbené) dioptrické okuliare, s indexom lomu od 1,6. Tie sú napríklad vhodné do mesta v zimných zamračených dňoch. V zime na hory, kde je intenzita svetla, ako aj UV žiarenia vyššia, sú však vhodnejšie slnečné alebo samozafarbujúce okuliare.
  • Rohovka zachytí asi 40% UV-žiarenia, komorová voda 18%, šošovka dospelého 40% (u detí oveľa menej). To znamená, že na sietnicu ostáva 1–2% UV žiarenia. Zdá sa, že to nie je tak veľa, ale ak takéto žiarenie pôsobí každý deň napríklad 50–60 rokov, všetky jeho negatívne vplyvy sa sčítavajú. Potom sa nemusíme čudovať, že najčastejšou príčinou slepoty vo vyspelých krajinách nie je šedý či zelený zákal, ale práve negatívne následky UV žiarenia poškodzujúce sietnicu.

UV žiarenie prispieva k tvorbe viacerých chorôb, akými sú napríklad VPMD (vekom podmienená makulárna degenerácia), kortikálna katarakta (tj. šedý zákal), pterygium (ľudovo: mušie krýdlo; spojivka prerastá cez rohovku a zhoršuje videnie), pinguecula (zhrubnutá spojivka, ktorá spôsobuje nepohodlie, škrabanie, vysychanie oka)

  • Deti sú na UV žiarenie oveľa citlivejšie ako dospelí. Ich pokožku chránime tými najvyššími UV filtrami, ale ich oči ostávajú často nechránené! Pritom šošovka detí dokáže absorbovať oveľa menej negatívneho UV žiarenia, teda na sietnicu ho preniká viac. Preto by deti mali byť chránené klobúčikom so striešokou či šiltovkou chrániacou oči zhora a slnečnými okuliarmi s UV filtrom.
  • Na absorpciu UV žiarenia má napríklad vplyv aj laserová operácia rohovky slúžiaca na zníženie dioptrií. Takáto operácia stenší rohovku, ktorá tým pádom absorbuje menej UV žiarenia. Následkom toho sa na sietnicu dostane viac UV žiarenia a je teda viac poškodzovaná.

Aj na oku sa následky UV žiarenia rokmi sčítavajú, preto je dôležité chrániť sa dlhodobo a pravidelne.

Ako sa teda máme pred UV žiarením chrániť čo najlepšie?

Univerzálne okuliare neexistujú. Na pláži a v horách budete potrebovať iné okuliare, ako napríklad pri šoférovaní alebo pri prechádzke v meste. Pred kúpou je dobré si premyslieť, kde budete slnečné okuliare nosiť. V prvom rade je potrebné sa zamyslieť, na aký účel budeme slnečné okuliare najčastejšie využívať a podľa toho je potrebné vyberať rám – jeho tvar (športový, elegantný, viac či menej chrániaci bočnú časť tváre), materiál (kov, plast) a farbu, ako aj šošovky (sklenené či plastové, s klasickým zafarbením do hneda, siva či sivo-zelena, alebo do iných farieb). „Kým na bežné nosenie máte možnosť vybrať si z trendových farieb skiel, vodiči by mali staviť hlavne na sklá sivej, hnedej alebo sivo-zelenej farby, cez ktorú je rozlíšenie detailov veľmi kvalitné,“ hovorí očný optik Peter Rušin.

Dôležitý je filter

Pri výbere okuliarov je dôležité si správne vybrať nielen farbu a materiál rámu a šošoviek, ale aj správny filter. Rozlišujeme rôzne druhy filtrov:

  • UV filter
  • farebný (tmavý) filter chrániaci oko voči ostrosti slnečného svetla
  • polarizačný filter

UV filter by mal byť v dnešnej dobe samozrejmosťou

Slnečné okuliare bez UV filtra si pred oči ani nedávajte. Dnes už aj lacné, menej kvalitné okuliare poskytujú vaším očiam UV ochranu, ale pred kúpou sa o tom nezabudnite presvedčiť. Siahnúť môžete po všetkých okuliaroch, ktorých výrobcovia uvádzajú, že ich okuliare majú UV ochranu s číslom 380–400. Toto označenie uvádza, že vás okuliare ochránia pred UVA a UVB žiarením.

dlhovlnné UVA žiarenie.....­............. 315 – 400 nm

strednovlnné UVB žiarenie.....­........ 280 – 315 nm

Farebné filtre proti ostrosti slnečného žiarenia si nesmieme mýliť s UV filtrom. UV filter chráni pred UV žiarením, zatiaľ čo farebný filter chráni len pred ostrosťou svetla dopadajúceho do oka.

"Výrobcovia slnečných okuliarov ponúkajú na výber štyri kategórie farebných filtrov,ktoré sú rozlíšené podľa intenzity viditeľného svetla. Treba si uvedomiť, že okuliare s veľmi tmavým filtrom (kategória 4) nie sú vhodné na šoférovanie, keďže sú príliš málo priepustné pre svetlo a preto skresľujú vnímanie farieb, hlavne červenej a zelenej. Sú však vhodné k moru a do hôr, kde je UV žiarenie veľmi intenzívne. Na bežné nosenie je vhodný filter tretej kategórie, ktorý prepúšťa viac viditeľného svetla“ vysvetľuje očný optik Peter Rušin.

Kategória 0 Bezfarebný alebo veľmi svetlý filter priepustnosť viditeľného svetla 80 – 100%
Kategória 1 Svetlý filter priepustnosť viditeľného svetla 43 – 80 %
Kategória 2 Stredne tmavý filter priepustnosť viditeľného svetla 18 – 43 %
Kategória 3 Tmavý filter priepustnosť viditeľného svetla 8 – 18 %
Kategória 4 Veľmi tmavý filter priepustnosť viditeľného svetla 3 – 8%

Tretím druhom filtra je polarizačný filter, ktorý veľmi dobre poznajú hlavne šoféri, rybári a lyžiari. Takýto filter znižuje odrazy na vozovke, dá sa cez neho pozerať aj cez vodnú hladinu na dno a sneh sa cez polarizačný filtar tak neodráža. Laicky povedané, polarizácia je jav, pri ktorom sa jeden typ svetelných lúčov prepúšťa a druhý typ absorbuje. Tým je možné svetlo „usmerniť“ (= prepustiť ho len v jednom smere), a tým odstrániť odrazivosť napríklad od vodnej hladiny či snehu.

Poprední výrobcovia slnečných okuliarov ponúkajú svoje produkty aj s polarizačným filtrom. Ale aj v kvalite polarizácie sa dajú nájsť rozdiely. Nie je nad to, odskúšať si aj túto vymoženosť ostrejšieho videnia na okuliaroch viacerých výrobcov.

Internet alebo kamenný obchod?

Najlepšie si vyberiete, ak si okuliare odskúšate v kamennom obchode, kde zistíte, aká farba šošovky (šošovka= sklo alebo plast) je pre váš zrak najvhodnejšia a aký typ rámu vám vyhovuje. Vašej tvári nepristane každý design rámu. Je potrebné zobrať do úvahy typológiu tváre. Niekedy klienti preferujú design, ktorý subjektívne považujú za najlepší výber. Skúsený optik ale môže váš názor správne korigovať. Mnohí z vás určite máte skúsenosť, že sa optik na vás pozrel, vybral zo stojana okuliare a vy ste s nimi z optiky odišli, lebo vám skutočne pristali. A to ste si možno na internete vybrali iný dizajn. „V prvom rade si musíme uvedomiť, že okuliare nám majú slúžiť. Musia dobre sedieť a nemajú nikde tlačiť. A ak môžeme klientovi pomôcť vybrať aj okuliare, ktoré mu pristanú, našu úlohu sme splnili,“ dodáva očný optik Dušan Števula.

Detaily pre potešenie

Ak ste si už vybrali okuliare vhodného tvaru, farby a filtra, môžete sa nechať potešiť aj detailami. “Okuliare vás budú zdobiť počas leta častejšie a každý zaujímavý detail bude zvýrazňovať vašu osobnosť,” uzavrela rozprávanie o tom, ako si správne vybrať slnečné okuliare Marta Reľovská, skúsená očná optička.

Pestrý výber značiek a moderných tvarov kvalitných slnečných okuliarov od certifikovaných výrobcov nájdete v optikách JN Optik v Poprade a vo Svite, kde vám odborníci školení na túto problematiku dokážu dobre poradiť.

Prevádzky JN Optik nájdete v Poprade v dvoch prevádzkach – na Dostojevského ulici pri Výkriku, ako aj na západe v Limbe; a vo Svite oproti obchodnému centru BILLA.

Slnečné okuliare JN Optik
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM