Katarína Reiterová Rôzne

Rozhovor s meteorológom: Prečo je zima taká dlhá a bude už konečne teplo?

Skončí niekedy táto zima? Túto otázku dostáva meteorológ Ján Wolf snáď každý deň. Napriek tomu, že už je jarný dátum, vonku vládne pravá januárová zima.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s meteorológom: Prečo je zima taká dlhá a bude už konečne teplo?
Zdroj: Dnes24.sk

Prečo je to tak?

„Na severe Európy, kde sa nachádza stále ešte bohatá zásoba studeného vzduchu, ešte v noci klesá teplota pod –30°C. O prílev studeného pôvodom arktického vzduchu sa pričinila tlaková výš v tejto oblasti, ktorá zasahuje až nad strednú Európu. Zároveň sa s plným bazénom studeného vzduchu sformovala nad severom Talianska tlaková níž, ktorá sa pri svojom postupe na severovýchod prehlbovala, teda tlak v jej strede klesal,“ púšťa sa do vysvetľovania nekonečnej zimy Ján Wolf.

Tlaková níž pri svojom postupe zároveň nasávala studený vzduch od severovýchodu až severu a ten prúdi aj naďalej v týchto dňoch až k nám. Na prednej strane tejto níže prúdil od juhovýchodu teplejší vzduch. A práve toto spôsobilo na niektorých miestach Slovenska výdatné sneženie.

Teploty ako v januári

Aby toho nebolo málo, nahustené izobary (v tlakovej níži) vytvorili silný tlakový gradient (tlakový spád) a zosilnenie vetra, vytváranie snehových závejov a snehových jazykov. „Preto pri vyjasnení a utíšení vetra spadla teplota v noci 17. a 24.3. 2013 na sever Slovenska až pod –20 °C. Mimochodom, nebola to najnižšie nameraná teplota v marci, pretože v rokoch 1951 a 1952 koncom marca spadla teplota až pod –25 °C. Napríklad dňa 28. 3. 1952 v Oraviciach klesla teplota až –27,5 °C,“ dopĺňa meteorológ.

Zima už konči

V apríli sa podobné mrazy ešte nevyskytli. Rekordy sa pohybujú od –18 °C na začiatku mesiaca po –9 °C na konci mesiaca.

„Veľmi chladné počasie, ktoré máme v týchto dňoch počas veľkonočných sviatkov skončí. Pravé jarné počasie však ešte stále nenastane. Chladný arktický vzduch sa len málo stiahne na sever a naše územie bude ležať na jeho okraji. Najvyššie denné teploty sa tak budú pohybovať v rozmedzí od 5 °C až 8 °C, v pondelok aj 10 °C,“ predpovedá Ján Wolf.

Ako bude počas nastávajúcich sviatkov?

Počas sviatkov sa vyskytne dážď, dážď so snehom a na horách sneženie. „Môžme teda očakávať veľký výskyt zrážok, pretože naším územím prejde niekoľko frontálnych systémov. Na horách môže napadnúť aj cez 20 cm nového snehu. Zrážky budú pokračovať aj začiatkom apríla. Nočné teploty môžu klesať pod 0 °C, čo bude spôsobovať v ranných hodinách tvorbu poľadovice. Mesiac apríl bude dosť premenlivý, ale ako celok bude teplotne aj zrážkovo priemerný. Krátkodobé ochladenie môže nastať na začiatku druhej a tretej dekády a asi aj na konci apríla,“ hovorí ďalej meteorológ.

Na záver ešte jedna zaujímavosť: „V juhozápadných Čechách budú mať tohtoročné veľkonočné sviatky paradoxne chladnejšie (3 °C až 7 °C) ako boli minuloročné vianočné sviatky, kedy teplota vystupovala na 10 °C až 13°C.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM