Zuzana Vajayová Od Vás

Prečo Rómovia učia deti kradnúť a ako tomu zabrániť

Za výchovu deti musia byť zodpovední rodičia. Často sa stretávame, že už v mladosti učia rodičia kradnúť svoje deti, lebo sú nepostihnuteľné.

Nemáme žiadne možnosti na obmedzenie, či prevenciu pred zlodejmi. Zlodej a jeho rodič je týmto viac motivovaný k páchaniu ďalších priestupkov a trestných činov, veď doteraz sa im nič nestalo. Zle sa potom vysvetľuje poškodeným, ako ťažko sa to rieši, alebo prečo sa to nedá riešiť. Škoda sa nenahradí a ani neopraví a čo viac, zase sa to opakuje. Občan, platiteľ daní, sa nemá ako brániť a ani štát mu nevie a ani nechce pomôcť. Hoci poškodený videl kto mu vec poškodil, alebo ukradol, nemôže ani on a ani policajt konať. Nemôže si svoju vlastnú vec vziať späť. Je načase, aby sme tento stav zmenili a vykonali nápravu.

Netreba zabúdať na prevenciu. Tu je pár návrhov na zmenu, ktoré môžu prispieť k zlepšeniu súčasného stavu:

1. § 17 ods. 1 zák. č. 171/1993 Z. z. o Policajnom zbore. Do uvedeného ustanovenia by bolo dobré zakomponovať do 1. odseku za vetu „Policajt je oprávnený požadovať potrebné vysvetlenie od osoby, ktorá môže prispieť k objasneniu skutočnosti dôležitých pre odhalenie priestupku alebo správneho deliktu“ (doplniť) alebo na zistenie skutočností pre objasnenie prečinu a zločinu „a na zistenie jeho páchateľa…“

2. § 19 oprávnenie na zaistenie osoby, kde sa podľa terajšej úpravy pri zaistení osoby vypracúva rozhodnutie, ktoré je podľa názoru policajtov priveľmi rozsiahle a na zefektívnenie a zrýchlenie činnosti a na odbúranie byrokracie by stačilo spracovanie úradného záznamu o zaistení osoby v zmysle § 19 zák. č. 171/1993 Z. z.

3. Ďalším okruhom, kde by bolo potrebné znížiť byrokraciu je aj spôsob administratívneho spracúvania priestupkov v zmysle z. č. 372/90 Zb., kde by navrhovali zavedenie formulárov, resp. predtlače, ktorá by uľahčovala spôsob dokumentovania priestupkov. Ďalšou oblasťou, kde by bolo potrebné odbúranie administratívnych úkonov je aj oblasť skráteného vyšetrovania upravená Trestným zákonom č. 300/2005 Z.z.a Trestným poriadkom č. 301/05 Z. z., kde by bolo potrebné všetky výsluchy, t. z. výsluch svedka, poškodeného ako aj ďalších osôb vykonávať formou úradného záznamu, čo by zrýchlilo dobu skráteného vyšetrovania.

4. Pri zistení, že páchateľ je maloletý, sa zastavuje jeho stíhanie. Navrhujem, aby sa u každého páchateľa urobil záznam (či už má 8 alebo 13 r.), rodičia by museli nahradiť škodu a zaplatiť aj pokutu aspoň 100€ pri každej krádeži, alebo násilnej činnosti (pokuta a náhrada škody sa musí nahradiť aj zo sociálnych dávok). Pri opakovanom druhom trestnom čine alebo priestupku, bude spravený ďalší záznam a rodičia musia zaplatiť znásobenú pokutu (odobratie mesačných sociálnych dávok a rod. prídavkov). Pri treťom porušení už musí prísť k razantnej prevýchove maloletého v zariadení pre tento účel zriadenom. Rodičom, ak sú poberatelia soc. dávok, treba tieto dávky odobrať aspoň na 3 mesiace.

Pri prvom porušení si väčšina rodičov uvedomí, že už sú postihnuteľní a prestane posielať svoje deti kradnúť. Ak nie, tak pri druhom chytení a razantnom postihu si dosť veľká časť rodičov zváži, či sa im oplatí kradnúť. Tretia možnosť je pre nenapraviteľných, aby sme ich izolovali od slušných ľudí a pokúsili sa ich ešte prevychovať.

Zdroj: Ľubomír Tongel – doktorand na UKF – ústav romologických štú­díi

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM