Andrea Ballayová Rôzne

Pred dovolenkou nahustite pneumatiky na maximum

Najčastejšou chybou, ktorej sa slovenskí vodiči dopúšťajú pri ceste na dovolenku, je to, že si ponechajú rovnaký tlak v pneumatikách, ako keď v aute jazdia sami do práce.

/PR/ Plne naložené vozidlo s množstvom batožiny pritom vyžaduje zvýšenie tlaku v pneumatikách približne o 15 až 20 %. „Pri plne naloženom vozidle sa podhustené gumy oveľa rýchlejšie opotrebúvajú. Zbytočne tiež rastie spotreba paliva,“ upozorňuje viceprezidentka spoločnosti AAA AUTO Karolína Topolová.

Ešte väčším nebezpečenstvom sú podľa nej horšie jazdné vlastnosti preťaženého auta, ktoré na podhustených gumách doslova pláva. Pritom aj na dobre dofúkaných pneumatikách má plne naložené auto horšie jazdné vlastnosti a treba s tým počítať napríklad v zákrutách. Ak má ale auto podhustené gumy, nestabilita sa ešte zhoršuje, rovnako ako bočné náklony a riziko šmyku.

„Dofúkanie pneumatík na plné zaťaženie trvá na čerpacej stanici len dve alebo tri minúty a môže vás na dovolenke ochrániť pred haváriou,“ zdôrazňuje Karolína Topolová a radí: „Presné údaje o odporúčanom tlaku pneu od výrobcu nájdete najčastejšie na viečku nádrže, niekedy na bočnej strane palubnej dosky a vždy aj v návode k vozidlu. Ak pri vašom vozidle návod chýba alebo ste ho stratili, môžete si ho k najpredávanejším modelom áut bezplatne stiahnuť na www.aaaauto.sk, konkrétne tu.“

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM