Rôzne

Pred nami je víkend otvorených parkov a záhrad: Na čo sa môžeme tešiť v botanickej záhrade v Tatranskej Lomnici?

Už po druhý raz otvára svoje brány počas Víkendu otvorených parkov a záhrad Expozícia tatranskej prírody v Tatranskej Lomnici. Okrem prehliadky botanickej záhrady čaká návštevníkov aj niečo navyše.

Ilustračný obrázok k článku Pred nami je víkend otvorených parkov a záhrad: Na čo sa môžeme tešiť v botanickej záhrade v Tatranskej Lomnici?
Zdroj: Dnes24.sk

Expozícia tatranskej prírody (ETP) v Tatranskej Lomnici otvorí svoje brány už v sobotu 13. júna počas siedmeho ročníka medzinárodnej akcie. V tento deň budú mať návštevníci botanickej záhrady v Tatrách, možnosť za bežné vstupné okrem poznávania a prehliadky rozkvitnutej kveteny na deviatich alpínach, pri potôčikoch, vodopádoch, jazierkach a rašelinisku využiť vstupy so sprievodcom po areáli, vidieť ukážky pikírovania rastlín či naučiť sa rozpoznávať zvuky prírody. 

„Veľkým prínosom našej expozície tatranskej prírody je možnosť pozorovať tatranské druhy rastlín a drevín aj v máji a začiatkom júna, teda v období, keď je vysokohorské prostredie do 15. júna ešte sezónne uzavreté. Na relatívne malom území záhrady môžeme sledovať prevažnú časť druhov tatranskej flóry. Základný floristický inventár tvoria rastliny vysokohorského prostredia, najmä druhy alpínskeho a subniválneho vegetačného stupňa,“ poznamenáva na margo zapojenia sa do akcie botanička Výskumnej stanice a Múzea Tatranského národného parku (TANAP) Štátnych lesov (ŠL) TANAP a zároveň odborná garantka ETP Zuzana Homolová. 

Myšlienka otvoriť a prezentovať bežne neprístupné parky, záhrady a dvory verejnosti vznikla v roku 1998 v Londýne. Na Slovensku ju do praxe aplikovala mimovládna organizácia Národný Trust, n.o., ktorá v spolupráci s mnohými partnermi zrealizovala od roku 2007 už šesť ročníkov tohto podujatia. Jeho hlavným cieľom je spoločne osláviť a atraktívnou formou prezentovať verejnosti hodnoty parkov a záhrad Slovenska, ako aj snaha o zapojenie ľudí všetkých vekových kategórií do ich aktívnej ochrany a zmysluplného využívania.

„Expozícia tatranskej prírody má vedecké, kultúrne a výchovné poslanie. Prvoradým cieľom je záchrana a zachovanie vzácnych a ohrozených druhov tatranskej flóry, výchova verejnosti k jej poznávaniu a vytváranie ak­tívneho vzťahu k tatranskej prírode. Slúži na relax, prináša možnosť pozorovať tatranské druhy rastlín a stromov v ich charakteristických biotopoch. V Expozícii tatranskej prírody sa nachádza aj malá geologická plocha a pamätné miesto venované tým, ktorí presadzovali a uskutočnili myšlienku TANAP, významným lesníkom, botanikom a zoológom,“ dodáva Homolová.

ETP v Tatranskej Lomnici je otvorená do 16. septembra denne od 9. do 15. hodiny, počas letnej turistickej sezóny ešte o dve hodiny dlhšie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM