Peter Handzuš Krimi

Pred súdom svedčili primátori Kežmarku aj Levoče. Jaromír R. využil právo nevypovedať

Na hlavnom pojednávaní s bývalým šéfom Slovenského deaflympijského výboru Jaromírom R., ktoré sa koná na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku – pracovisku Banská Bystrica, vypovedali primátori Levoče a Kežmarku aj svedok, ktorý ako generálny sekretár SDV pomáhal pri príprave 17. deaflympiády.

Ilustračný obrázok k článku Pred súdom svedčili primátori Kežmarku aj Levoče. Jaromír R. využil právo nevypovedať
Zdroj: TASR

Podľa obžaloby Jaromír R. spôsobil na cudzom majetku škodu v celkovej výške najmenej 10 471 291 €. Obvinený je z pokračujúceho obzvlášť závažného zločinu podvodu. Jaromír R. si mal podvodne požičať peniaze od viacerých spoločností a fyzických osôb na zabezpečenie 17. Zimných deaflympijských hier 2011 vo Vysokých Tatrách, ktoré sa neuskutočnili, a na iné účely. Mal uzatvoriť zmluvy o dielo a spolupráci, ktoré mali spočívať napríklad v rekonštrukčných prácach na zimných štadiónoch v Levoči a Kežmarku. Mal deklarovať, že peniaze investované do prác budú riadne uhradené. Ako garanciu mal predložiť bankovú záruku zo Santander Bank of Columbia na sumu 500 miliónov €. Táto bola však fiktívna.

O štadióny prišli v Kežmarku aj v Levoči

Levočský primátor priblížil, že primátorom viacerých miest bol predložený zámer uskutočniť deaflympiádu vo Vysokých Tatrách, Levoči, Kežmarku a ďalších. Rovnako im malo byť povedané, že finančne bude podujatie zabezpečené. Úlohou miest bolo dať k dispozícii štadióny na rekonštrukciu, po ktorej im budú vrátené. Levoča poskytla ľadovú plochu na rekonštrukciu pre účely deaflympiády.

Podľa ďalších slov svedka stavebné práce začali, dostali však informácie, že sú problémy s uhrádzaním faktúr. Potom, ako dodávateľ pozastavil práce, napísal primátor list Medzinárodnému deaflympijskému výboru. V ňom uviedol nielen, že práce boli pre neuhradenie faktúr pozastavené, ale aj pochybnosti, či sa športové podujatie vôbec uskutoční. Na list odpoveď nedostal.

Primátor Kežmarku pokračoval, že v roku 2007 sa predstavitelia viacerých miest zúčastnili 16. zimnej deaflympiády v USA, na ktorej bola Vysokým Tatrám odovzdaná deaflympijská vlajka. Začalo sa s prípravou deaflympiády na Slovensku a v Kežmarku vybavovali stavebné povolenie na rekonštrukciu zimného štadióna. Ako svedok podotkol, peniaze stále chýbali a boli nervózni, pretože termín podujatia sa blížil.

Primátor dodal, že v súvislosti s rekonštrukciou štadióna stanovili, aby bola predložená banková záruka. Avšak stavebná firma začala s búracími prácami na štadióne bez vedomia mesta. Konateľ firmy mal potom primátora ubezpečiť, že bankovú záruku videl. Pri odovzdávaní bol štadión plne funkčný, teraz je nefunkčný a rozostavaný.

Generálny sekretár SDV vypovedal, že pomáhal pri príprave deaflympiády, na starosti mal administratívu. Zodpovednosť zabezpečiť financie mal obžalovaný. Sekretár vypovedal, že asi dva dni pred zadržaním mu Jaromír R. povedal, že to neznamená koniec a urobí všetko preto, aby zohnal peniaze a športové podujatie sa konalo, aj keď v oneskorenom termíne. Jaromír R. mal podľa svedka stále spomínať, že peniaze majú každú chvíľu prísť, veď boli sľúbené.

Jaromír R. využil právo nevypovedať

Na začiatku pojednávania 30. apríla Jaromír R. využil právo nevypovedať, k výpovediam svedkov a listinným materiálom sa však vyjadriť chce. Dodal, že svoju výpoveď prednesie v závere po vypočutí všetkých svedkov a procesných strán. Obžalovaný vyhlásil, že je nevinný v plnom rozsahu. Jaromíra R. zadržali vo februári 2011 na hraničnom priechode v Rusovciach. O deaflympiáde na Slovensku sa začalo častejšie hovoriť v roku 2008, keď prvýkrát prenikli informácie o obavách z nezvládnutia organizácie. Pritom 17. Zimné deaflympijské hry zrušili týždeň pre ich plánovaným začiatkom.

Pred súdom svedčili primátori Kežmarku aj Levoče. Jaromír R. využil právo nevypo
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM