Peter Handzuš Rôzne

Predali v Tatrách nepredajné pozemky?

V médiách sa objavili správy o predaji pozemkov v Tatranskej Lomnici, o ktoré požiadala spoločnosť Tatry Mountain Resorts a.s. Štátne lesy Tatranského národného parku. Podľa niektorých tvrdení sú tieto pozemky nepredateľné a na ich predaj je potrebná

PR manažérka TMR Katarína Šarafínová však informovala, že predaj týchto pozemkov je možný na základe Zákona 543/2002. Práve tento zákon, konkrétne § 62, totiž umožňuje odkúpenie pozemkov vo vlastníctve štátu v 3., 4. a 5. stupni ochrany prírody, ktoré sú pod nehnuteľnosťami a technologickými zariadeniami vo vlastníctve právnických alebo fyzických osôb.
Keďže TMR vlastní prevádzkové budovy a dopravné zariadenia v Tatranskej Lomnici, požiadalo ŠL TANAPu o odpredaj pozemkov v zmysle tohto zákona. Šarafínová dodala, že zavádzajúca je aj informácia o cene týchto pozemkov. „Cena bola určená na základe znaleckého posudku, ktorý si nechal pripraviť predávajúci, teda štát,“ zdôraznila. Rovnako na základe požiadavky ministerstva financií bol vypracovaný kontrolný znalecký posudok, ktorý cenu v podstate potvrdil. „V znaleckom posudku sú určené napr. aj pozemky priamo pod stavbami, ktoré sú stanovené vo výške 56 eur za meter štvorcový, výkupná cena pod KIA predstavovala v priemere päť eur za meter štvorcový,“ porovnáva Šarafínová.
Dodala, že spoločnosť, ktorá prevádzkuje viaceré lyžiarske strediská vo Vysokých a Nízkych Tatrách, má záujem o komplexné vysporiadanie pozemkových vzťahov vo všetkých jej strediskách. To bol aj dôvod, prečo sa TMR ešte pred viac ako dvoma rokmi rozhodlo požiadať ministerstvo pôdohospodárstva o súhlas so zámenou pozemkov vo Vysokých a Nízkych Tatrách. „Navyše sme ponúkli pozemky nad Starým Smokovcom so vzácnymi biotopmi európskeho významu, tiež sme sa nad rámec zámennej zmluvy zaviazali darovať Slovenskej republike ďalších 70 hektárov pozemkov v najvyššom 5. stupni ochrany prírody,“ zdôraznila Šarafínová. TMR si podľa nej nechce a ani nemôže dovoliť akúkoľvek aktivitu, ktorá by bola v rozpore so zákonom. „Veríme, že ide o nedorozumenie,“ uzavrela.
Spoločnosť takto reagovala po tom, čo sa súčasný minister pôdohospodárstva Zsolt Simon vyjadril, že bývalé vedenie rezortu predalo nepredajné pozemky v Tatranskej Lomnici za necelých 400.000 eur. „Musím dodať, že podľa zákona o ochrane prírody a krajiny pozemky vo vlastníctve štátu v 3., 4. a 5. stupni ochrany, do ktorých aj uvedené pozemky spadali, sú zo zákona nepredajné. Zdá sa mi, že predchádzajúca vláda zohľadnila aj zonáciu, ktorá nebola schválená,“ konštatoval v utorok (14.9.) na tlačovej konferencii Simon.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM