Peter Handzuš Rôzne

Predlĺžený víkend vo Vysokých Tatrách: Oslavovať sa bude s takýmto programom

Ak ste sa rozhodli stráviť voľné dni okolo Sviatku práce vo Vysokých Tatrách, určite sa nebudete nudiť. Pripravený je bohatý kultúrno – spoločenský program.

Ilustračný obrázok k článku Predlĺžený víkend vo Vysokých Tatrách: Oslavovať sa bude s takýmto programom
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Smokovecké predmájové popoludnie

Začína už v predvečer prvého mája. Posledná aprílová nedeľa popoludní bude v Kúpeľoch Nový Smokovec patriť skvelej muzike. „Publiku sa predstaví britský hudobník a multiinštrumen­talista žijúci vo Vysokých Tatrách James Evans spolu s klaviristom Petrom Pavličkom, ako aj DUO STYLE, ktoré tvorí popradsko-spišskonovoveská dvojica výborných muzikantov Rado Olejník a Jozef Valkošák.
Hlavným ťahákom popoludnia však bude určite legenda slovenskej populárnej hudby Pavol Hammel, ktorého bude sprevádzať známy gitarista Juraj Burian. Ako sú návštevníci zvyknutí, nebudú tu chýbať ani stánky s občerstvením a atrakcie pre deti,“
približuje Ján Bendík, vedúci oddelenia kultúry a športu mesta Vysoké Tatry.

Retro prvomájový sprievod v novom šate

Na svoje si prídu aj priaznivci recesistického prvomájového sprievodu, ktorým bol dlhé roky známy Starý Smokovec. Od tohto roku štafetu preberá Tatranská Lomnica. „Nové miesto znamená aj celkom iný sprievod, ktorý bude v duchu retro, avšak s namiešanými súčasnými prvkami v podobe skupín a organizácií, ktoré sa v ňom odprezentujú. V sprievode nebudú chýbať napr. mažoretky, tatranskí hasiči, nostalgickí lyžiari, sánkari, bežci lomnickej základnej školy, strelci dolnosmokoveckej školy, či malí speváčikovia Háškoláci zo Základnej školy Vyšné Hágy,“ hovorí Jozef Ondrejka, ktorý sa chytil dirigentskej taktovky nad sprievodom.

Mimoriadnym spestrením budú aj vozidlá hasičov, ale aj zhruba desať nablýskaných nádherných veteránov. V čele sprievodu bude kráčať a udávať tón dychovka, na jeho konci sa o dobrú náladu bude starať folklórny súbor a takmer 150 recesistov – „rekreantov ROH“ z Českej republiky.

Sprievod, ktorý odštartuje o 10.00 hodine z parkoviska oproti objektu Humno, prejde okolo Hotela Sasanka, Jazierka a príde do centrálneho mestského parku, kde bude defilovať pred improvizovanou tribúnou (altánok). Tvoriť by ho malo zhruba 250 ľudí, ale samozrejme, pridať sa budú môcť aj náhodní návštevníci. Pri altánku už sprievod privítajú Podtatranskí Alexandrovci nielen so zmesou ruských piesní ako „Uralská riabinuška“, „Kaťuša“ či „Kalinka“, ale pozdravia ho aj oživení predstavitelia bývalého režimu Leonid Iljič Brežnev, Gustáv Husák či Miloš Jakeš v podaní známeho imitátora Roba Kajzera.

Predlĺžený víkend vo Vysokých Tatrách: Oslavovať sa bude dva dni s parádnym prog
1
Galéria

Tatranský majáles počas celého dňa, stavať sa bude aj máj

Tatranský majáles je tradičným prvomájovým podujatím. Po prvýkrát v tomto roku však bude prebiehať v centrálnom mestskom parku v Tatranskej Lomnici po celý deň, a to od 10.00 do18.00 ho­diny. V programe sa predstaví množstvo účinkujúcich, Duo Rytmix, Podtatranskí Alexandrovi, Dychová hudba Ordzovianka, Folklórny súbor Rovienka, humoristická dvojica Kajzer & Meluš, ABBORN (ABBA revival svetového formátu) a Generace 75 (veterán-blues-rocková kapela z Českej republiky). Stavanie mája je naplánované o 12:30 hodine.

Aj tu budú rozostavané stánky s občerstvením a ľudovými remeselníkmi a okrem toho si na svoje prídu aj deti, pre ktoré sú pripravené atrakcie. Svoj šiator si rozloží aj Salaš U Franka. Všetky prvomájové podujatia sú širokej verejnosti prístupné bezplatne.

„Organizátori z mesta Vysoké Tatry, PSP Morava, Kúpeľov Nový Smokovec a oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry veria, že počasia sa konečne umúdri a 1. máj vo Vysokých Tatrách bude nezabudnuteľným zážitkom pre všetkých návštevníkov našich veľhôr počas predĺženého prvomájového víkendu,“ uzavrel Bendík.

Na koľaje vyrazí aj Kométa

Občianske združenie Veterán klub železníc Poprad pozýva verejnosť na prvú tohtoročnú jazdu historickou tatranskou električkou Kométa, spojenú s oslavami sviatku práce. Staručká električka vyrazí z Popradu o 8.00 hodine a do Starého Smokovca má plánovaný príchod o 8.33 hodine. Následne má namierené do Tatranskej Lomnice, odkiaľ absolvuje štyri spiatočné jazdy, späť do Popradu sa ňou môžete zviesť o 16.00 hodine.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM