Monika Vengrínová Správy

Predseda parlamentu navštívil Poprad. Hovorilo sa o financiách i olympiáde

Na pozvanie primátora Antona Danka navštívil Poprad v poradí druhý najvyšší ústavný činiteľ v priebehu jedného mesiaca, predseda Národnej rady Slovenskej republiky Pavol Paška, aby tu spolu hovorili najmä o poklese príjmov a o zamestnanosti v regióne.

Ilustračný obrázok k článku Predseda parlamentu navštívil Poprad. Hovorilo sa o financiách i olympiáde
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Som veľmi rád, že som po relatívne krátkej dobe opäť mohol navštíviť pána primátora a mesto Poprad. Od mojej poslednej návštevy v zime tohto roku môžem skonštatovať, že sa pánovi primátorovi a Popradu darí napĺňať svoje ciele, aj keď to nie je jednoduché. O tom vlastne bola naša debata,“ hovorí na úvod predseda národnej rady.

Za zavretými dverami tak prebehol rozhovor trvajúci zhruba trištvrte hodinu. Predseda NRSR Pavol Paška, primátor Popradu Anton Danko, predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík a poslanec NRSR Stanislav Kubánek tak prebrali témy, ktoré sú aktuálne nielen v Poprade, ale dotýkajú sa celej Európy, i celého sveta. Tými najpálčivejšími bol pokles príjmov, schopnosť zabezpečiť všetky služby občanom a samozrejme zamestnanosť.

Paška tiež zdôraznil fakt, o ktorom sa hovorí už dlhší čas a tým je hroziaca rozpočtová kríza v Európskej únii. Upozornil na to, že ak nedôjde k dohode, môže to mať dopad aj na mestá a obce na Slovensku, čo sa čerpania európskych zdrojov nevyhnutných na fungovanie samospráv, týka.

„Som ale skutočne rád, že primátori, teda i pán Danko vedia, napriek ťažkej situácii zabezpečiť financovanie našich miest. Dúfam však, že situácia v Európskej únii sa upokojí, i keď to nie je ľahké. Verím, že ak budeme mať na čele miest a obcí ľudí, ktorí dostali demokratickú dôveru ako ja, aj pán primátor, určite sa toto obdobie podarí prekonať,“ uvažuje Paška.

Okrem krízy sa však na pomerne krátkom stretnutí preberali i iné témy. „Samozrejme, bavili sme sa o aj o turizme, či o olympijských hrách. Považujem za pozitívne, že pán Paška prišiel pozrieť mesto a že pokiaľ bude zo svojej pozície vedieť pomôcť, tak pomôže, pretože k sebe máme blízko,“ vyjadril sa na margo návštevy predsedu národnej rady Anton Danko.

Ten hlavný dôvod prijatia Pašku v Poprade však bola otázka zamestnanosti, predovšetkým u jedného z najväčších zamestnávateľov v meste. „Zaujíma ma, aké dopady očakávajú z pohľadu budúcnosti a ako sú pripravení na niektoré zmeny v daňovej, či investičnej oblasti, ale samozrejme aj v oblasti pracovného práva,“ dodáva Paška. Z popradskej spoločnosti odchádzal s vierou, že sa jej v budúcnosti bude dariť v strategických plánoch, že udrží zamestnanosť a naďalej bude na trhu konkurencieschopná.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM