Webnoviny - Basketbal

Predseda ZMBK Michal Ondruš: Zodpovednému rozbijem hubu

V uplynulých dňoch dostalo viacero basketbalových klubov z extraligy mužov a žien 2010/11 exekučné príkazy alebo príkazy na začatie exekúcie súvisiace s pohľadávkami voči Slovenskej basketbalovej asociácii (SBA).

Foto: SITA BRATISLAVA 11. júna (WEBNOVINY) – Čo je cieľom „exekučnej kampane“, sa možno iba domnievať, píše sobotňajšie vydanie denníka SME. Predseda Združenia mužských basketbalových klubov (ZMBK) Michal Ondruš v ňom hovoril o dvoch možnostiach – SBA sa chce aspoň čiastočne a narýchlo zahojiť z peňazí klubov, hoci tie nič nedlhujú. Patria však pod jej strechu a akétaké prostriedky majú. Alebo chce niekto, aby krachla celá asociácia. Nahradila by ju nová, čo je však zložitý problém smerom k medzinárodnej federácii FIBA.

„Niekto musel súčasnému vedeniu SBA pošepnúť tento postup. On je v podstate rovnako geniálny, ako zvrhlý. Ak sa dozviem, kto to spískal, tak mu rozbijem hubu a nebudem iste sám. Ale dôležitejšie je, ako z toho von,“ cituje SME šéfa mužských klubov Michala Ondruša.

ZMBK spoločne so Združením ženských basketbalových klubov (ZŽBK) vydalo upozornenie, v ktorom odporúča klubom neposielať oficiálnu prihlášku do súťaží SBA, kde je uzávierka už v stredu 15. júna. „Týmto odporúčaním nechceme ohroziť chod súťaží v ročníku 2011/12, no z pozície predsedu ZMBK mám povinnosť a zodpovednosť chrániť záujmy mužských klubov. Odporúčame im tiež nezaplatiť nijaké poplatky a vklady súvisiace s nasledujúcou sezónou, pokiaľ nebudeme mať odborné právne stanovisko, že vzniknutá situácia neohrozí chod súťaží a klubov v budúcej sezóne,“ skonštatoval pre agentúru SITA Michal

„Nepátrali sme, prečo všetky kluby z najvyššej mužskej i ženskej súťaže nedostali exekučné príkazy či príkazy na začatie exekúcie súvisiace s pohľadávkami voči SBA. Nevieme však definovať, v akom právnom stave je vzniknutá situácia a do akej miery môže ohrozovať priamo až kluby. Potrebujeme relevantné stanovisko, aby bolo jasné, že klubom nič nehrozí. Hájime ich záujmy, nejde nám o boj proti zväzu. Nikde nemáme záruku, že exekuované nebudú aj kluby z nižších súťaží či mládežnícke družstvá, ktoré tiež patria pod SBA,“ uviedol v oficiálnom stanovisku pre agentúru SITA predseda ZŽBK Miloš Drgoň.

Združenie zároveň oficiálne požiadalo nového prezidenta SBA Jaroslava Janáča o bezodkladné zvolanie výkonného výboru SBA.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM