Hokej

Predsezónne previerky mužov v pruhovaných dresoch: V príprave aj hokejoví rozhodcovia

Fanúšikmi sú nenávidení, hráči ich častujú nadávkami, niekedy aj údermi, ale pre hru sú nevyhnutnou súčasťou. Reč je o rozhodcoch. Tí hokejoví absolvovali v Poprade na prelome júla a augusta previerkové semináre rozhodcov ľadového hokeja.

Ilustračný obrázok k článku Predsezónne previerky mužov v pruhovaných dresoch: V príprave aj hokejoví rozhodcovia
Zdroj: Dnes24.sk

Komisia rozhodcov testovala počas troch turnusov takmer 150 rozhodkýň a rozhodcov a kandidátov na rozhodcov SZĽH. Na základe ich úspešného absolvovania budú následne arbitri rozhodcovskou komisiou delegovaní do súťaží SZĽH v sezóne 2014/2015. Rozhodcovia a kandidáti na rozhodcovský dres absolvovali atletické testy, testy zo znalosti pravidiel ľadového hokeja, ako aj špeciálne korčuliarske testy. V prvom turnuse to boli kandidáti na rozhodcov, druhú skupinu tvorili rozhodcovia 1. ligy a poslednú skupinu tvorili naši najlepší arbitri, rozhodcovia pre extraligu a medzinárodné súťaže.

„Komisia rozhodcov je povinná, tak ako každú sezónu, pripraviť návrh nominačných kádrov, ktorý potom schvaľuje výkonný výbor. Nominácie sa posudzujú na základe výsledkov z predchádzajúcej sezóny a veľmi dôležitý akcent kladieme aj na tento predsezónny previerkový seminár. Tam si preveríme, ako sa rozhodcovia fyzicky, mentálne a korčuliarsky pripravili na novú sezónu,“ informoval predseda komisie rozhodcov SZĽH Peter Ország.

Kariérny rast u rozhodcov

Každý jeden rozhodca začína svoju kariéru vo svojom vlastnom regióne, pod regionálnymi zväzmi a regionálnymi komisiami ľadového hokeja. „Po odporúčaniach regionálnych zväzov pristúpime k jeho začleneniu do súťaží, riadených SZĽH. Najprv začínajú 1. ligou dorastu a juniorov a 2. ligou seniorov. Neskôr rozhodujú 1. ligu seniorov, extraligu dorastu a juniorov až po extraligu seniorov. Tí, ktorí sa dokážu presadiť v extraligovej konkurencii, dostanú návrh na udelenie medzinárodnej licencie a v spolupráci s IIHF potom vyberieme rozhodcov na obsadenie jednotlivých turnajov. Šancu dostáva každý rozhodca a je iba na nich ako s touto príležitosťou naložia,“ povedal šéf rozhodcov a bývalý úspešný medzinárodný rozhodca Ország.

Previerok sa zúčastnili aj ženy

Rozhodkyne budú pískať prevažne ženské súťaže. Zámerom medzinárodnej komisie rozhodcov je, aby ženské súťaže rozhodovali prevažne ženy. Všetky dievčatá, ktoré sa previerok zúčastnili majú záujem rozhodovať aj mužské súťaže. „V prvopočiatkoch, v regiónoch rozhodujú žiacke súťaže, ale postupne sú zaradené aj do vybraných dorasteneckých zápasov, prípadne juniorky. Mužský hokej je fyzicky aj rýchlostne veľmi náročný, preto starostlivo vyberáme vhodnú kandidátku na takéto zápasy,“ priblížil účinkovanie žien v pruhovanom drese Ország.

Pokračuje aj Juraj Konc

Slovenský hokej disponuje množstvom kvalitných rozhodcov. Mnohí z nich sú stálicami slovenských štadiónov a veľký počet ich brázdi ľadové plochy po celom svete. V súčasnosti medzi najlepších patria Rudolf Lauf, Milan Novák či Miroslav Valach, ktorý reprezentoval Slovensko na nedávnych olympijských hrách. Vo svojej kariére pokračuje aj fanúšikmi najmenej obľúbený hlavný arbiter, Juraj Konc. Všetkým fanúšikom ľadového hokeja Peter Ország odkazuje: „Juraj je chlap a športovec na pravom mieste. Jeho celoživotnou dráhou a poslaním je rozhodovanie hokeja. Napriek jeho veku, medzi hokejistami by už bol veteránom, jeho svedomitá príprava na predsezónnu prípravu, ale aj počas celej sezóny je príkladom pre celú mladú generáciu, či už hráčov alebo rozhodcov.“

Okrem kondičného testovania, korčuliarskych previerok a skúšok z pravidiel hokeja absolvovalo 44 extraligových rozhodcov už tradičnú vynášku 70 kg vážiaceho nákladu z Hrebienka na Zamkovského chatu. Prvok, ktorý má za cieľ preveriť kondičku a spoluprácu rozhodcov medzi sebou.

text + foto: Slavo Petrus

Previerky hokejových rozhodcov
35
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM