Rôzne

PREHĽAD, ktorý sa vám na leto určite zíde: Východniarske kúpaliská a ich lákadlá

Osvieženie a zábavu počas horúcich letných dní ponúkajú svojim návštevníkom najmä letné kúpaliská. Prinášame výberový prehľad populárnych letných kúpalísk na východnom Slovensku a ich históriu.

Ilustračný obrázok k článku PREHĽAD, ktorý sa vám na leto určite zíde: Východniarske kúpaliská a ich lákadlá
Zdroj: TASR

Kúpalisko Izabela, Vyšné Ružbachy

V atraktívnom prostredí obce Vyšné Ružbachy sa nachádza obľúbené termálne kúpalisko Izabela. Návštevníkom ponúka 2 veľké a 2 detské vonkajšie bazény a 1 krytý bazén. Prírodná liečivá voda je privádzaná priamo z vrtu Izabela Kúpeľov Vyšné Ružbachy. Má liečivé účinky na ochorenia obehového ústrojenstva, choroby dýchacích ciest a ženské ochorenia. Termálny krytý bazén s teplotou vody 34 stupňov C je v prevádzke po celý rok. Odsúvateľná kopula spolu s pohyblivými stenami na tomto bazéne zabezpečuje blízky kontakt s pôsobivou okolitou prírodou. Súčasťou termálneho krytého bazénu je aj oddychový priestor s občerstvením a šatňami. Originálnou atrakciou areálu je ostrov v rekreačnom bazéne s vysokými ihličnatými stromami. Súčasťou kúpaliska je 5-metrová skokanská veža v plaveckom bazéne, detské ihriská, pohodlné ležadlá na opaľovanie, šatne a sociálne zariadenia.

Zdroje: sportoviska.zoz­nam.sk; vodnesvety.sk; kupaliska.sk

Termálne kúpalisko Vrbov, Vrbov

Termálne kúpalisko Vrbov sa nachádza v nádhernom prostredí pod Vysokými Tatrami pri obci Vrbov. V areáli sa nachádza 7 bazénov s geotermálnou vodou, ktorá je považovaná za jednu z najlepších minerálnych vôd v strednej Európe. Voda obsahuje dôležité minerálne látky priaznivo pôsobiace na ľudský organizmus, najmä na pohybový a dýchací systém, nervovú sústavu, kožu a srdcovo-cievne ústrojenstvo. Príjemnú relaxáciu návštevníkov v bazénoch zabezpečujú trysky s prúdmi tečúcej vody, ktoré uvoľňujú stuhnuté svalstvo. Súčasťou služieb kúpaliska sú rôzne druhy masáží. Výdatné jedlo si návštevníci môžu dopriať v Kolibe nachádzajúcej sa v areáli kúpaliska, prípadne sa rýchlo občerstviť v bare či stánkoch. K prednostiam kúpaliska Vrbov nepochybne patrí tiež pôsobivý výhľad na panorámu Tatier.

Zdroje: slovakia.travel.sk, sportoviska.zoz­nam.sk

Kúpalisko Vodný svet, Svidník

Areál letného kúpaliska vo Svidníku tvorí 5 bazénov. Pýchou kúpaliska je bazén s umelými vlnami, návštevníci majú k dispozícii tiež krytý termálny masážny bazén s vodnými atrakciami, plavecký bazén, bazén s toboganom, šmýkačkou a detský bazén. V ponuke športov je plážový volejbal a stolný tenis, deti sa môžu zahrať na preliezačkách alebo si zajazdiť na motocykloch a autíčkach. Súčasťou areálu sú bufety s rýchlym občerstvením.

Zdroje: sportoviska.zoz­nam.sk; kamnavylet.sk; vodnysvetsvid­nik.sk;

Kúpalisko Červená hviezda, Košice

Košické kúpalisko Červená hviezda bolo postavené v rokoch 1935–1936. Areál kúpaliska sa nachádza pri autobusovej stanici a miestni ho volajú „čéhačko“ – teda Červená hviezda, podľa úspešného vodnopólového klubu, ktorý na ňom roky pôsobil. Na kúpalisku sa nachádzajú tri bazény, ich terasovité umiestnenie v rôznej výške bolo v tej dobe technickým pokrokom. Červená hviezda bola v prevádzke do konca augusta 2008, odvtedy obľúbený areál chátra z dôvodu chýbajúcich financií na obnovu. V súčasnosti sa uvažuje o rekonštrukcii a modernizácii avšak nevyriešenou otázkou ostávajú financie.

Zdroje: kosice.estranky.sk; radiokosice.sk; kosice.korzar­.sme.sk;

Kúpalisko Ryba Anička, Košice

Obľúbeným miestom letného relaxu a zábavy pre Košičanov je kúpalisko Ryba, ktoré sa nachádza v blízkosti rieky Hornád v rekreačnej zóne Anička. Kúpalisko tvoria 3 bazény s čistou vyhrievanou vodou, ktorej zdrojom sú studne pod areálom. Návštevníci môžu využiť volejbalové, futbalové a detské ihrisko, či grily alebo ohniská. Priľahlé jazero Ryba ponúka požičanie člnov a vodných bicyklov. V príjemnom prostredí kúpaliska sa nachádzajú viaceré reštaurácie a bufety so slovenskými aj medzinárodnými špecialitami.

Zdroje: rybaanicka.szm.com; sportoviska.zoz­nam.sk; kamnavylet.sk;

Kúpalisko Triton, Košice

Košické kúpalisko Triton patrí k najvyhľadáva­nejším a najkrajším kúpaliskám vo východoslovenskom kraji. Bolo vybudované v 50. rokoch minulého storočia, v 80. rokoch 20. storočia pribudol unikátny laminátový bazén. V súčasnosti sa na kúpalisku nachádzajú 4 bazény – plavecký, rekreačný, bazén so štvordráhovou šmýkačkou, toboganom a detský bazén. Súčasťou rozľahlého areálu je volejbalové ihrisko, tenisový kurt s antukou, sprchy, šatne a sociálne zariadenia s bezbariérovým vstupom. Pre najmenších návštevníkov je určená trampolína, elektrické autíčka alebo celodenný detský kútik s animátorkou. Občerstvenie zo 4 bufetov si návštevníci môžu vychutnať na 2 priestranných terasách s krytým altánkom. Atraktivitu kúpaliska zvyšuje upravený areál s exotickými palmami a s modernou zónou ponúkajúcou drevené ležadlá a nastaviteľné slnečníky. Počas sezóny sa na Tritone konajú rôzne akcie s hudbou, súťažami alebo tanečnými vystúpeniami. K prednostiam kúpaliska patrí dobrá poloha a ľahká dostupnosť.

Zdroje: mpskosice.sk; mpskosice.sk; kosice.virtual­ne.sk;

Letné kúpalisko Humenné

Letné kúpalisko v Humennom je situované v športovej zóne mesta v blízkosti krytej plavárne na pravom brehu rieky Laborec. Pre verejnosť je kúpalisko otvorené od roku 1985. Návštevníkom ponúka detský bazén s dvoma šmýkačkami a plavecký bazén s úsekom pre neplavcov, do ktorého ústi 37-metrový tobogan. Športuchtiví návštevníci môžu využiť minifutbalové, volejbalové aj basketbalové ihrisko. Pre deti sú k dispozícii preliezačky a hojdačky. Občerstvenie ponúka niekoľko bufetov.

Zdroje: humenne.sk; sportoviska.zoz­nam.sk; kamnavylet.sk;

Kúpalisko Trebišov – Areál vodných športov

Trebišovské kúpalisko sa nachádza v príjemnom prostredí na okraji mestského parku pri futbalovom ihrisku. Čistý a upravený areál obklopený zeleňou tvoria 2 plavecké a 1 detský bazén s vyhrievanou vodou. Kúpalisko ponúka mnoho športových aktivít. Návštevníci si môžu zahrať bedminton, basketbal, futbal, volejbal, minigolf, stolný tenis alebo ruské kolky. Samozrejmosťou sú viaceré reštauračné zariadenia.

Zdroje: cestovanie.ak­tuality.sk; sportoviska.zoz­nam.sk; sirava.sk;

Letné kúpalisko BŠK, Bardejov

Kúpalisko BŠK v Bardejove ponúka svojim návštevníkom 2 plavecké a 1 detský bazén. Voda v bazénoch je vyhrievaná slnečnými kolektormi. Pre aktívny oddych je k dispozícii minigolf alebo plážový volejbal. Súčasťou kúpaliska sú šatne so sprchami a bufet s rýchlym občerstvením.

Zdroje: kamnavylet.sk; sportoviska.zoz­nam.sk;

Letné kúpalisko Bardejovské kúpele – BAPOS, Bardejov

Letné kúpalisko v Bardejovských kúpeľoch sa nachádza na konci pešej zóny pod lesom. Návštevníci si môžu zaplávať v dvoch bazénoch s príjemne vyhrievanou vodou. Súčasťou areálu sú dve plážové volejbalové ihriská a 18-jamkový minigolf. K dispozícii sú šatne, sprchy a 1 bufet s občerstvením.

Zdroje: severovychod.sk; vypadni.sk

Letné kúpalisko Spišská Nová Ves

Kúpalisko v Spišskej Novej Vsi je súčasťou rekreačného komplexu, ktorý tvorí krytá plaváreň, hotel, reštaurácia, bufety a upravené plážové ihrisko. V areáli kúpaliska sa nachádza 50-metrový plavecký bazén a tri malé bazény s teplotou vody 27–28 stupňov Celzia. Návštevníci môžu využiť saunu a regeneračné centrum, ktoré sú súčasťou krytej plavárne.

Zdroje: sportoviska.zoz­nam.sk; spisskanovaves.eu; kamnavylet.sk;

Kúpalisko U Komiňára, Sídlisko III., Prešov

Prešovské kúpalisko patrí počas letnej sezóny k mimoriadne navštevovaným miestam. U Komiňára sa návštevníci môžu okúpať v 4 bazénoch s vyhrievanou vodou. Vďaka nedávnym terénnym úpravám sa trávnatá plocha na relax a opaľovanie rozšírila o 300 štvorcových metrov. K službám kúpaliska patria detské atrakcie, lezecká stena, plážový volejbal, minigolf a stravovacie zariadenia.

Zdroje: ukominara.sk; sportoviska.zoz­nam.sk;

Kúpalisko Plaza Beach Solivar, Prešov

Moderné letné kúpalisko Plaza Beach sa nachádza v Prešove na Solivare. Jedinečný zábavno-športový areál charakteristický stredomorskou architektúrou je vybavený živými palmami, slanou vodou, dvojlagúnovým bazénom a detským vodným svetom. Kúpalisko ponúka mnoho možností športového vyžitia. Návštevníci si môžu zahrať tenis, plážový volejbal, bowling, šípky alebo minifutbal. Pre najmenších je na Plaza Beach pripravený detský raj s množstvom atrakcií ako je ihrisko so šmýkačkami a preliezačkami alebo trampolína. K prednostiam kúpaliska patrí reštaurácia s letnou terasou, pizzeria, kokteilový bar, VIP terasa s ratanovými ležadlami a slnečníkmi, alebo obchodná ulička pod arkádami.

Zdroje: plazabeach.sk; sportoviska.zoz­nam.sk; kamsdetmi.sk;

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM