Peter Handzuš Iné športy

Premiérový ročník Rally Legend: Spomienka na začiatky automobilových pretekov pod Tatrami

Úplne na začiatku histórie najstaršej slovenskej rally stála známa motocyklová Popradská valaška, avšak divácky záujem a oduševnenie domácich funkcionárov volali po väčšom podujatí. Tak sa v auguste 1969 zrodila prvá tatranská rally, na ktorej štartovalo 15 posádok.

Ilustračný obrázok k článku Premiérový ročník Rally Legend: Spomienka na začiatky automobilových pretekov pod Tatrami
Zdroj: Dnes24.sk

Súčasťou majstrovstiev republiky sa táto súťaž stala pri jej druhom pokračovaní (september 1970), štvrtý ročník (1972) sa išiel po prvý raz aj ako Pohár mieru a priateľstva. Piaty ročník Rallye Tatry bol už malým medzníkom v jej ďalšej histórii, pretože ozdobou štartovej listiny bol poľský pretekár Zasada, štartujúci s manželkou na Porsche Carrera a trať mala dve etapy – dennú a nočnú. Veľmi sľubný bol rok 1979 (11. ročník), keď po prvý raz prišiel pod Tatry zástupca FIA Wulf Biebinger z Nemecka a jeho verdikt znel: trať i organizácia spĺňa predpoklady na majstrovstvá Európy. To bol úvodný impulz k ére „veľkých“ Tatier, aj keď po prvý raz sa toto podujatie išlo ako Majstrovstvá Európy až v 25. ročníku v roku 1982.

Preteky možno aj pre vás

S myšlienkou pripomenúť si legendárnu Rallye Tatry od jej začiatkov prišiel motoristický nadšenec Martin Koiš. „Touto myšlienkou by som chcel osloviť všetkých tých, ktorí s úctou a rešpektom spomínajú na rely súťaže v bývalom Československu a nezanevreli na tento krásny šport ani po desiatkach rokov. Chcel by som osloviť jazdcov a majiteľov už legendárnych vozidiel, ktorí by spĺňali podmienky zúčastniť sa premiérovo súťaže pod názvom Rally Legend,“ povedal otec myšlienky Martin Koiš, ktorého zámer podporila rally komisia Slovenskej asociácie motoristického športu (SAMŠ) a dala projektu zelenú. SAMŠ zaradila Rally Legend do aktuálnej rely sezóny a práve na 42. ročníku Rallye Tatry sa uskutoční 1. kolo pretekov „legiend.“

Každý kto má odvahu a jeho štvorkolesový miláčik je schopný zvládnuť celú trať Rallye Tatry, ešte stále sa môže prihlásiť na 42. Rallye Tatry. Každá zúčastnená posádka bude od organizátorov podujatia ocenená účastníckym pohárom. Všetky podrobnosti k súťaži a kontakty na organizátorov nájdete na www.rallyetatry.sk.

Pohár pre najlepšiu českú posádku

Ďalšou novinkou usporiadateľov Rallye Tatry 2015 je samostatné vyhodnotenie českých posádok. Tie, okrem poradia v absolútnom poradí a v jednotlivých triedach zabojujú o Pohár pre najlepšiu českú posádku. „Vieme o kvalite českých jazdcov a tímov a bolo by pre nás organizátorov, ako i pre našich fanúšikov veľkým potešením privítať pod Vysokými Tatrami posádky spoza rieky Moravy. Prvé kroky sme uskutočnili už na jar počas Valašskej rally 2015, kde nám bolo umožnené odprezentovať legendárnu Rallye Tatry, začo patrí veľká vďaka organizátorom VR 2015. Na Morave sme oslovili aj poľské tímy, ktoré našu pozvánku do Tatier prijali, čoho výsledkom je doposiaľ prihlásenie, okrem majstrovskej dvojice Grzyb-Hundla, ďalších šiestich posádok. Uvedomujeme si, že v termíne konania Rallye Tatry 2015 sa v Česku koná Rally Vyškov, no i naďalej sa budeme, nielen v aktuálnom ročníku snažiť prilákať do Popradu čo najviac vozidiel z Českej republiky,“ skonštatoval riaditeľ pretekov Stanislav Hanzeli.

Premiérový ročník Rally Legend
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM