Samospráva

Prepojenie centra a Spišskej Soboty? Na zastupiteľstve sa strhla búrlivá diskusia!

Predmetom búrlivej diskusie na zasadnutí Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Poprade bol športový areál, ktorý má vyrásť v okolí Športovej ulice a spojiť centrum mesta so Spišskou Sobotou. Poslanci zámer schválili, zmluva s investormi však bude predmetom ďalšieho rokovania.

Ilustračný obrázok k článku Prepojenie centra a Spišskej Soboty? Na zastupiteľstve sa strhla búrlivá diskusia!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci MsZ dnes na svojom mimoriadnom rokovaní schválili zámer vstúpiť do spolupráce so Slovenským futbalovým zväzom (SFZ) a Aquaparkom Poprad, s.r.o., pri budovaní športového areálu v okolí Športovej ulice. Napriek súhlasnému stanovisku však poslanci samotnú zmluvu neschválili a jej jednotlivé body budú prerokovávať. Následne sa pripraví nová zmluva o spolupráci, ktorej výsledkom bude vízia ďalšieho budovania športového areálu.

Predmetom predloženej zmluvy mala byť napr. budúca zámena pozemkov, výstavba ďalších objektov určených na šport a športové vyžitie ako napr. dvoch tréningových ihrísk, fitnescentra, energocentra, tréningovej haly, kardioparku i parkovacích plôch. Tie by mali byť postupne zrealizované do konca roka 2017. Do projektu, ktorý bol dnes prezentovaný, by popradský akvapark zainvestoval 3,6 milióna eur a SFZ cca sedem miliónov eur. Doteraz SFZ investoval do Národného tréningového centra (NTC) 6,3 milióna eur.

Aké problémy vidí Lajčák?

„Ja osobne som videl v tejto zmluve niekoľko problémov. Podľa mňa touto zmluvou mesto nezíska nič, získa len SFZ a akvapark. Ako poslanec hovorím, že tá zmluva je zlá. Zároveň však tvrdím, že zámer je výborný, avšak za túto zmluvu nemôžem hlasovať, pretože ju považujem za krajne nevýhodnú pre mesto,“ konštatoval poslanec MsZ Vladimír Lajčák. Zároveň sa mu nepáči, že by malo mesto prísť o tenisové kurty, ktoré sa v areáli nachádzajú. Okrem toho by podľa neho bolo potrebné dorokovať vzťahy a užívanie NTC medzi SFZ a popradským futbalovým klubom. „Hoci je tento štadión v Poprade, my sa tam necítime ako doma,“ konštatoval Lajčák, ktorý je zároveň trénerom futbalového A-mužstva Popradu. To môže trénovať na hlavnej hracej ploche len raz za týždeň.

Prezident SFZ Ján Kováčik na margo týchto vyjadrení reagoval, že rešpektuje názor poslanca Lajčáka, avšak sa s ním nestotožňuje, najmä z pohľadu, že mesto zmluvou nič nezíska. „Mesto získalo kultúrny stánok, ktorý mu závidia mnohé mestá na Slovensku. Na hlavnej ploche netrénuje na svete nikto, preto sú tréningové ihriská a preto sme sa dohodli, že na ďalších dvoch ihriskách bude mať futbalový klub ďalších šesť tréningov,“ upozornil Kováčik. Dodal, že pred rekonštrukciou štadióna bola priemerná návštevnosť zápasov cca 370 divákov. Dnes je to okolo 1500.

„Som presvedčený, že najdôležitejšie na tom je, že ľudia majú kultúrne prostredie na futbal. Poprad sa dostal na futbalovú mapu,“ upozornil Kováčik. Zároveň dodal, že SFZ urobí všetko pre to, aby sa popradský klub cítil v NTC ako doma a v ďalšej fáze projektu mu plánuje vyjsť v ústrety.

Poslanci: Zmluva má trhliny

Všetci poslanci svorne tvrdia, že projekt, pri ktorom by sa aj zelenou zónou prepojilo centrum mesta so Spišskou Sobotou, je veľmi dobrý a prispeje aj k rozvoju cestovného ruchu. „Tento produkt nám môže priniesť úplne inú, bonitnú klientelu, ktorá prinesie prosperitu celému mestu,“ konštatoval ďalší z poslancov Ondrej Kavka. Podľa viceprimátora Igora Wzoša má tento projekt rozmer celomestský, celoregionálny a dokonca aj celoslovenský. „Areál môže byť veľmi dobrý základ pre destinačný manažment, ktorý chceme rozvíjať, aby bol Poprad centrom turizmu v regióne. Zároveň je tu potenciál pri tvorbe nových pracovných miest. Nebavíme sa tu len o futbale,“ zdôraznil.

Nakoniec sa však poslanci jednohlasne zhodli, že zmluva predložená investormi, SFZ a popradským akvaparkom, má trhliny a bude potrebné sa ňou zaoberať. O projekte budú poslanci opäť rokovať na ďalšom zasadnutí MsZ v druhej polovici apríla. „Zmluva má byť stanovená tak, aby boli spokojné všetky strany. Na rokovanie máme mesiac,“ uzavrel primátor Popradu Jozef Švagerko.

Športový areál, ktorý má prepojiť centrum mesta so Spišskou Sobotou
3
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM