Tlačové správy

Prešovský kraj s prívlastkom kúpeľný: Včera to tak bolo a bude aj zajtra?

Prešovský kraj patril ešte nedávno k významným kúpeľným destináciám. Dnešný obraz na kedysi slávne kúpele je žalostný. Vrátime im zašlú slávu?

Ilustračný obrázok k článku Prešovský kraj s prívlastkom kúpeľný: Včera to tak bolo a bude aj zajtra?
Zdroj: Pavol Gašper

Kúpeľníctvo obeťou záujmov

Kúpeľníctvo je dôležitá súčasť celého zdravotníctva. U nás je obeťou záujmov finančných skupín. Všetko kvalitné je rozobraté – najlepšie kúpele sú zatvorené a chátrajú. Záujem o nich však stále je. „Registrujem chuť pracovať v kúpeľníctve u množstva podtatranských ľudí; a nie len tých. Typickým príkladom sú kúpele v Červenom Kláštore, kde zruinované zariadenie dokázali postaviť na nohy aj bez prvotného zazmluvnenia zdravotných poisťovní. Dnes už sú zaradené do siete poskytovateľov kúpeľnej starostlivosti,“ konštatoval kandidát na prešovského župana Pavol Gašper. Podľa neho v tejto zamagurskej obci vidieť, ako sa dá dosiahnuť úspech a symbióza medzi verejnou správou a súkromným prevádzkovateľom.

Zdravotný aspekt

Špeciálne východné Slovensko a prešovský región je známy svojim počtom kúpeľných možností – od Vysokých Tatier až po Bardejov. Sú tu výborné klimatické podmienky i prostredie a vodné zdroje. „Silným faktorom je vysoká kvalifikácia pracovníkov. Žije tu stále veľa ľudí, ktorí vedia, čo sú to špičkové kúpele a ako sa poskytuje špičková kúpeľná starostlivosť. Mám na mysli primárov, lekárov, zdravotné sestry, ošetrovateľov, opatrovateľov i pomocný personál. Treba dať tomu hlavu a pätu. V tomto by sa mal angažovať vyšší územný celok,“ vysvetlil Gašper, podľa ktorého vedenie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) nevyvíja dostatočnú aktivitu na udržanie súčasných a tvorbu nových kúpeľných možností. „Ak môže mať PSK napríklad ľubovniansku nemocnicu, tak určite vie urobiť zásadné kroky aj v oblasti poskytovania kvalitnej kúpeľnej starostlivosti,“ dodal župný kandidát.

Faktor zamestnanosti

Každý kúpeľný hosť na mieste liečenia utráca peniaze. Špeciálne medzi seniormi je veľký záujem o poskytovanie kúpeľnej starostlivosti a kúpele v období tzv. hluchých medzisezónnych období za znížené ceny. Sú to samoplatcovia, o klientoch dotovaných zdravotnými poisťovňami, nehovoriac. „Toto zvyšuje turistický ruch a vyvoláva požiadavku na poskytovanie ďalších služieb, napríklad v oblasti obchodu alebo cykloturistiky. Toto všetko tvorí jeden krásny komplex, ktorý poskytuje služby i tvorí krajinu. S tým súvisí vysádzanie stromov, tvorba jazier, dažďových záhrad a ďalších zaujímavých destinácií pri chodníkoch i cyklochodní­koch,“ pokračoval popradský komunálny politik.

Úloha VÚC

Podľa Gašpera je vedenie PSK schopné urobiť integrovaný program rozvoja krajiny pre celý kraj a centrálne ho riadiť vlastnou organizáciou. „Treba z nej vylúčiť stranícke záujmy a prostredníctvom miest a obcí v ich katastroch vytvárať podmienky pre zdravotnícku starostlivosť a zároveň pre podporu turistického ruchu. PSK môže jednak vlastniť takéto zariadenia alebo pomôcť vyrokovať podmienky pre poskytovateľov kúpeľnej starostlivosti, ako aj koordinovať ďalšie aktivity,“ vysvetlil kandidát na post prešovského župana.

Pravdou je, že za ostatné obdobie sa nielen vo Vysokých Tatrách zatvorilo viacero zariadení. Argument, že neboli rentabilné, je podľa Gašpera na jednej strane objektívny, ale na druhej neakceptovateľný. „Čo urobilo vedenie kraja, aby sa kúpeľné zariadenia v Prešovskom kraji nezatvárali? Myslím si, že rozhodne mohlo urobiť viac. Veď kúpeľníctvo je s našim krajom neoddeliteľné späté,“ uzavrel politik.

Viac o Pavlovi Gašperovi sa dočítate na: www.pavolgasper.sk

Zdroj: Facebook
Zdroj: Pavol Gašper
Zdroj: Pavol Gašper
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM