Monika Vengrínová Samospráva

Prezident Kiska zavítal na popradskú radnicu: O čom hovoril s vedením mesta za zatvorenými dverami?

Na oficiálnu návštevu v piatok na Mestský úrad v Poprade prišiel prezident Andrej Kiska, kde ho prijalo vedenia mesta. Ako Popradčan sa zapojil do diskusie o rozvoji a víziách mesta a regiónu a prezradil aj to, kde bude tráviť vianočné sviatky.

Ilustračný obrázok k článku Prezident Kiska zavítal na popradskú radnicu: O čom hovoril s vedením mesta za zatvorenými dverami?
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Andrej Kiska sa na popradskom mestskom úrade stretol s primátorom Popradu Jozefom Švagerkom a viceprimátormi Igorom Wzošom a Pavlom Gašperom. „S pánom primátorom a ďalšími predstaviteľmi mesta sme diskutovali o meste a jeho problémoch. Keďže som rodák z Popradu a prežil som tu celý život, veľmi rád som sa, aj ako občan, ale aj ako prezident, zapojil do diskusie, ako sa dá tomuto mestu i celému regiónu pomôcť,“ uviedol Andrej Kiska po zhruba hodinovom stretnutí za zatvorenými dverami.

Kam dostať Poprad o 20 rokov i praktické otázky

Prvé stretnutie prezidenta s novým vedením mesta tak bolo o víziách, kde začať a o možnostiach a riešeniach pre Poprad. Podľa slov primátora Jozefa Švagerka sa diskutovalo o tom, kam chcú dostať Poprad o dvadsať rokov a kde by ho radi videli. Ako ďalej primátor uviedol, hovorilo sa napr. o fakulte vysokej školy, o tom, ako riešiť námestie, čo s Dukelskými kasárňami, ale i o praktických veciach, ako dostať ľudí pešo k nákupným centrám alebo návštevníkov z Aquacity i do centra mesta.

„Poprad je špecifický tým, že sa skladá z piatich miest a my z tejto nevýhody chceme urobiť výhodu a dostať ľudí do všetkých mestských častí a do centra. Je to aj o atraktivite, preto chceme v každej z týchto častí mesta a najmä v centre nejakú atraktivitu“, prezradil popradský primátor a dodal: „Pán prezident je úžasný v tom, že väčšinou počúval, lebo chce vedieť o našich plánoch a tomu chce prispôsobiť aj svoje aktivity. A toto je dobré“.

Vhodné priestory pre prezidentskú kanceláriu

Hovorilo sa tiež o možnosti zriadenia prezidentskej kancelárie v Poprade, pričom Švagerko v prípade potreby prezidentovi prisľúbil nájdenie vhodného miesta. Tým musí byť štátna alebo mestská budova a vylúčením súkromných sa výber zúžil. Prezident by však, podľa primátorových slov, privítal komornejšie prostredie. „Bol by som rád, keby sme sa s pánom prezidentom stretávali na takejto oficiálnej báze aspoň raz ročne. Ak tu však bude prezidentská kancelária, kontakt by bol samozrejme častejší. Ja budem veľmi rád, ak pán prezident povie, čo robíme zle alebo čo robiť lepšie. Myslím si, že tým, že je Popradčan, vie o Poprade veľa a jeho nápady a vízie budeme vedieť dostať do reálnej podoby,“ konštatoval Švagerko.

Prezident bude sviatkovať v Poprade

Prezident je naopak rád, že do funkcie primátora Popradu sa dostal človek, ktorý rozumie financiám a Švagerkovi k zvoleniu zablahoželal: „Ako som počúval nielen pána primátora, ale aj zvyšných predstaviteľov mesta, tak sa teším a držím prsty, aby všetky ich plány vyšli,“ uzavrel Kiska. Na záver prezradil svoje plány na sviatky: „Vianočné sviatky strávim doma. Mám malé deti a prídu aj veľké deti. No a na Silvestra budeme tiež len niekde v okolí mesta, určite niekde v tomto regióne“.

Primátor Jozef Švagerko prijal prezidenta Andreja Kisku
14
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM